Var snäll mot dig själv

Hej på er! Idag är det mulet och ett bra tillfälle att fixa med inne-måsten. Men snart nog är solen tillbaka och med den bikini, sol och bad. Än har jag inte varit nere vid havet och badat faktiskt, inte på grund av badkruka (är tvärtom vattendjur) utan bara för att det inte blivit av. Det får bli ändring på det. Och så ska vi sätta upp en pool på tomten också.

Det blir en och annan glass i sommar också. Jag är ingen glassoman, men som sagt en glass ibland är gott så det tar jag utan att förebrå mig. För ja jag behöver gå ner i vikt för kroppens skull, att artrosen i knäna förmodligen gör mindre ont då. Förhoppningsvis. Men jag är som jag är just nu. Så är det bara. Och jag tänker både ha fina klänningar, badkläder, och äta glass i sommar. Och det ska andra fullkomligt skita i. Faktiskt.

Folk får gärna banta om de vill. Man får köra vilka dieter man känner för. Om det är 5:2, lchf, pulver, piller eller vad som helst – det är inte min sak. MEN ni som har barn, snacka inte en massa om att gå ner i vikt, tjock, smal osv inför dem. Jag har skrivit om det förut och när jag idag såg ett inlägg från tvartomdieten på Instagram så kände jag att det är läge att påminna om det.

Från tvartomdieten på Instagram.

Så sanna ord. Att gå och nypa sig i inbillade eller riktiga valkar inför ett barn är så korkat att jag smäller av, för jo det finns både mammor och pappor som gör så. Som snackar om att banta och inte kan äta glass eller godis(och säger att socker är ett gift och mer eller mindre livsfarligt), och som kanske dessutom säger viktrelaterade saker till sina barn. Jag fick som jag skrivit om tidigare själv höra från en vuxen när jag var 17 eller nåt och vägde knappa 50 kg att jag hade blivit tjock. Det har jag inte glömt. Jag minns precis platsen jag satt på dessutom. Så vissa saker glömmer man inte. Då var jag ju ändå inte liten, mindre barn tar ju förmodligen till sig ännu mer av att höra negativa saker om sin kropp.

Det har varit mycket annat om vikt jag fått höra genom åren, både när jag ju faktiskt var smal eller normalviktig, och när jag sen blev tjockare. De elaka sakerna sätter sig djupt. Dock försöker jag låta bli att ge elaka människor makten över mig, att de ska ha makten att få mig att må dåligt. Nej min själ!

Jag älskar inte min kropp men den är som den är. Jag går inte runt och hatar den heller (jag hatar dock smärtan i den). Var snälla mot er själva den stunden vi finns här på jorden. Det är inte så lätt, jag jobbar själv på det för jag är väldigt kritisk mot mig, fast kanske mer om andra saker. Men jag försöker bli bättre. Det kan jag berätta mer om sen. Men försök med er själva, säg något snällt, och se för jösse namn till att inte vara kritiska framför lättpåverkade barn. Självklart får man ge kritik, men aldrig om kroppen.

Det var bara det jag ville påminna om. Njut av sommaren och ät en glass om du känner för det. Kram på er! ❤️❤️❤️

5 reaktioner på ”Var snäll mot dig själv”

 1. Mycket bra skrivet. Jag har en mamma som bantade hela min uppväxt (och då har hon ändå aldrig varit överviktig) och ständigt tjatade om sin vikt (och ibland andras vikt, speciell min) Hon målade verkligen upp bilden av att tjock är det värsta man kan vara… Än idag, långt över pensionsåldern, så säger hon saker som ”nu har jag gått upp i vikt”. Resultatet blev såklart av vi döttrar ständigt hade matångest. Herre… så många år då jag inte vågade visa mig på stranden, som jag tänkt (och tänker ) för mycket på hur stor jag är .

  Men jag har gett mig den på att inte överföra dumheterna till mitt barn. Därför pratar jag aldrig om min vikt så att han hör. Inga dieter osv. Däremot så försöker jag uppmuntra till att tex röra på sig, för det mår alla bra av såklart.

  Men jag tycker det är tröttsamt med det där ”unna-sig”- tänket som många kvinnor, ffa de som är en del år äldre än mig, kör med. Att om de motionerat tillräckligt så kan de få unna sig en glass… Vill du ha en glass? Ta en då. Punkt. Tröttsamt att ”prestation” liksom ska belönas och att man annars får avstå från den goda grejen för att man inte ”förtjänar” den.

 2. Mycket klokt skrivet. Man ska verkligen vara försiktig med vad man säger till eller inför barn. Jag är i din ålder och minns inga förmaningar om godis och liknande. Men har starka minnen av hur min mamma bantade tillsammans med sina väninnor. De turades om att träffas hos varandra och vägde sig och drack sen kaffe och åt ananasringar på burk….
  Jag älskar hur du förespråkar att man ska ha på sig vad man vill oavsett kroppsform! 😊

 3. Bra inlägg om den ständigt närvarande kroppen och hur man gärna ska tukta den med allehanda metoder, genom hela livet dessutom. Njut av sommaren!💯🍓🌸🍀🍇🎂🧺🍀

 4. Ja det är verkligen så onödigt att kommentera andras vikt, vad ska det leda till liksom? kommer ju inte få en att gå ner i vikt precis. Jag har bantat, dietat och testat allt i många år (hade också artros i knäna som nu är utbytta till proteser) men har sedan några veckor börjat med att varannan dag skippa alla kolhydrater, inte ätit mindre eller mer sällan bara skippat kolhydrater varannan dag för att få igång bättre förbränning och det har verkligen fungerat. Känns inte som en uppoffring eller svårt att följa. Idag blir det pizza och öl med en vän för det är kolhydratdag idag.

  Ta hand om dig!

 5. Detta var en riktigt bra skrivet. Vi föräldrar ska vara ett gott föredöme för våra ungdomar.
  Däremot ska vi som föräldrar hålla på att läsk och godis ges till helgen och när det är fest förstås, precis som det var förr.
  Som Hemkunskapslärare lärde jag ut hur viktigt det är att unna sig godis och chips men ändå tänka på att röra på sig. Så nu lever jag med goda ostar och vin men kompenserar med promenader och löpning i skogen. Man gör så gött en kan.
  Ha en skön sommar med många bad och glass

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *