Nu är det omodernt att vara tjock

Har ni läst om klädkedjan Monkis beslut att ta bort sina storlekar över xl? De menar att större storlekar inte efterfrågas och det har nu blivit en debatt om det hela. Bra med debatt säger jag, men man ska inte läsa kommentarsfält kring det hela där en massa jävla idioter håller på att ösa ur sig skit.
Vad jag minns så har Monki inte haft storlekar över xl speciellt länge. Jag vet att de inte hade det när jag bodde i Stockholm och ganska ofta besökte deras butiker. Eftersom de ofta har oversize så funkade large och xl på mig då i alla fall. Sen är det ju bra att de utökade till större storlekar, dock har de inte gjort så mycket väsen av det hela, så varken jag eller många med mig har väl helt enkelt inte haft koll på deras storleksutbud, och därmed blir ju inte efterfrågan så stor. Så felet ligger väl hos dem själva.

Sen kräver jag inte heller att alla butiker ska ha kläder upp till två, tre och fyra xl. Men däremot kräver jag att butiker som har dessa storlekar ska ha dem i butik också. Inte skuffa undan oss större till att handla på nätet. Nu är det ju praktiskt att handla på nätet förvisso, men det kostar också mer om inte frakt och returer är gratis. Och det är de sällan. Så om jag till exempel ska köpa byxor önskar jag att jag kunde prova det i butik. Eller för den delen om man vill köpa något spontant till festen man ska på i helgen. Inte behöva gå hem och scrolla fram något på nätet, beställa och sedan vänta kanske en vecka på att få sina plagg.

Det är så mycket jag vill säga om vikt och kroppar känner jag, och jag ska försöka få ihop en del av det utan att skriva en hel roman. Men två saker måste bemötas. Dels det här som nötterna skriver om i kommentarsfälten – att kroppspositiva influencers promotar fetma. Alltså, hur i hela helvete kan de ens tro det? De är så urbota dumma i huvudet som skriver sånt och jag vill givetvis in och kriga bland kommentarerna, men jag har satt mig på händerna för ni vet hur det sägs – argumentera inte med en idiot för de drar ner dig till sin nivå och vinner sedan pga sin erfarenhet (av att vara idiot alltså). Så nej, jag tänker inte sänka mig till deras nivå och bli helt galen på köpet. För alla som kan tänka lite grann fattar väl att ingen förespråkar fetma. Kroppspositivism handlar om acceptans och inkludering.

Att inte behöva hata sin kropp bara för att den är tjock, utan att bli vän med den och faktiskt FÅ känna sig fin. Att kunna hitta kläder som passar ens kropp. Att tjocka och inte tjocka ska få samma vård och inte behöva sin kropp kommenterad om man så söker för halsfluss. Att få samma chans på arbetsmarknaden. Att bli bemött med respekt trots att man har en större kropp än normen. Och så vidare. Saker som borde vara självklara men som inte är det. Och det är ju DET som kroppspositiva kämpar för.

Men det är såvitt jag vet inte en enda tjockis som säger åt andra att de också borde bli tjocka. Hur kan man ens få det för sig? En del av dumskallarna skriver dessutom att ja men om man är tjock får man ju banta så man kan ha mindre storlekar. Under tiden får man väl gå i säck och aska såvitt de bryr sig. Huvudsaken är att alla bantar. En kroppspositiv människa säger ju heller inte att man absolut inte får gå ner i vikt, lika lite som man säger åt folk att gå upp i vikt.

Och där kommer vi in på den dummaste reklamen jag vet just nu. Den med en tjej som ringer sin kompis gång på gång för att säga åt henne att gå med i Viktväktarna.

Jag kan ju säga att jag hade blivit så jävla arg om min smala kompis ringde mig och sa hon tycker att jag ska börja banta. För jo det är visst att banta även om man kallar det livsstil eller vad man nu vill. Att äta på ett annat sätt för att gå ner i vikt är att banta. Ingen hade gått med i viktväktarna om man inte gick ner ett enda gram genom att följa deras metod. Så gå med själv om du vill, men låt mig vara ifred! Ingen behöver berätta för mig att jag är tjock. Jag vet det. Ingen behöver säga åt mig att det vore säkert bra att gå ner en del i vikt. Jag vet det. Ingen behöver berätta för mig om träning och kalorier. Jag vet det. Och det jag inte vet tar jag reda på om jag vill det.

Jag läste dessutom att det är ute att vara tjock nu. Kroppspositivismen är omodern säger modevetaren Emely Dahl. Företag som velat vara pk och haft med tjockisar backar nu. Nya trenden är heroin chic som var inne i början av 2000. Tänk Kate Moss när hon var som smalast. Det är vad modeföretagen vill ha nu. Emily menar också hon att det inte finns efterfrågan på de stora storlekarna.
Ursäkta? Har alla som behövde större storlekar plötsligt kollektivbantat och kan nu ha vad som helst på sig? De 50% överviktiga i Sverige behöver tydligen inte kläder längre. Det finns ingen efterfrågan. Så nu vet ni det. Det är omodernt att vara tjock. Jag visste inte ens att det varit modernt.

Tål att tänkas på.

Kram på er

6 reaktioner på ”Nu är det omodernt att vara tjock”

 1. Det är så himla tråkigt när butiker resonerar så. Jag fattar om man är en renodlad nätbutik såklart, men att hänvisa stora storlekar till nätet är väldigt exkluderande och fult. Och dessutom har många ju både frakt och returfrakt som kostar. En bh blir då genast en 120 spänn dyrare om man vill returnera (man beställer ju gärna fler storlekar för att testa).

 2. Sara Håkansson

  Suck hur många ggr ska vi får höra att de inte är inne. Kommer nyss från centrum och försökte köpa en BH. I Sveriges tredje största stad kunde jag på 3h inte köpa en enda BH. Why? Vi får hänvisa dig till nätet tyvärr. Men om de finns på nätet kan ni väl ha dom i butik? Sen när är de inte poppis med stora bröst heller? Jag är ironisk så klart. Ska vi kollektivt starta en butik där ALLA är välkomna? Inte bara de som passar in i butikens skyltfönster? Om jag är genomsvettig, arg, förnedrad och forfarande UTAN bh. Svar ja.

 3. Fast viktväktarna är mer än kosten och eftersom kosten är 80% av viktminskning så är det ju rätt att fokusera på det om man önskar gå ner i vikt. Finns inga genvägar och jag tog det sakta mef viktväktarna max 1,5 kg i månaden och gick där 2 år. Ville göra allt för att rädda mina knän och rygg.

 4. Returnerade 5 par byxor igår till Lindex pga att min storlek (48-52) ej finns i butik. Finns endast KappAhl som säljer byxor i min storlek i butik i närheten där jag bor, otroligt störigt. Viktväktarna är väl verkligen att banta, det är ju det de tjänar pengar på! Tycker för övrigt att alla typer av matscheman, kostplaner etc är en form av att banta. ”Leva hälsosammare” är så mycket mer än att minska kaloriintaget vilket ju är det man gör på Viktväktarna. Hur hälsosamt man lever beror ju inte enbart på vad man stoppar i sig, hälsa är ju ett mycket större begrepp men många verkar tro att tjocka inte kan vara hälsosamma.

 5. Ja jag håller med om att större storlekar också ska finnas i butik. Jag beställer inte gärna online dock inte beroende på om det är gratis eller ej utan för miljön. Eftersom man inte provar kanske man beställer flera storlekar så hur man än gör blir det två frakter/beställning. Det är inte okej och jag undviker det helt. Har bara 2-3 butiker där jag handlar, där min storlek finns och har den i butiken, Lindex är en av dessa. HM ratar jag för hur de kastar kläder som kommer i retur och har barnarbetare etc.
  Sen vet jag inte om jag håller med helt ang viktväktarna. Självklart vill jag inte att en väninna säger att man ska börja där (nu var det ju reklam och inte på riktigt) men jag har gått på viktväktarna även med väldigt liten övervikt då jag ville leva hälsosammare. Det var svårt att få in en rutin med det så då gick jag där. Behöver man inte gå ner mycket så får man ett generösare kostschema. Jag kallar inte viktväktarna för bantning då jag gick ner max 0,5 kg/v och tänkte långsiktigt och jag behövde stöttning i det så jag höll mig på banan. För mig är bantning bara fokus på att gå ner i vikt och gärna snabbt men vi kan tänka olika.

  Viktigast är att man gör det man själv mår bra av och vilket sätt man än väljer ska det ju passa en själv. 

 6. Carina Israelsson

  Så bra du skriver, håller med dig i allt. Så less på att få höra att ”det är väl bara att banta”, aldrig kunna prova kläder i affären, man känner sig verkligen undanskuffad i många situationer.
  Ha en fortsatt fin vecka och tack för att du har denna blogg , den behövs. Kram Carina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *