När smala tjockar sig, och det här med bröst och rövbilder

Som vanligt när jag vaknar så scrollar jag igenom facebook, instagram, läser nyheter och kollar mailen. Så också idag. En sak jag fastnade på var ett inlägg från Ellos där de frontar influencern Johanna Blad. Hon skriver om hur vi alla ska verka så lyckliga och snygga på sociala medier. Och det stämmer ju. De allra flesta lägger ut bilder där de ser skitlyckliga ut. Bilder från semestrar, bilder på lyckliga familjen, snyggbilder på sig själv osv. Det är det vanliga.

Johanna skriver också att det finns oftast en annan verklighet bakom den där lyckade, perfekta fasaden. Jag är helt och hållet med på hennes resonemang. Men så kommer vi till bilderna. Johanna är smal. Men om hon sätter sig i vissa positioner, böjer sig osv så blir det lite put över byxkanten. Det är liksom så kroppen funkar. Om man drar ihop den som ett dragspel så kommer skinn att vecka sig. Men hon är INTE tjock för det. Inte ens det minsta.

Jag gick in på hennes instagramkonto och där vimlar det av såna där Instagram vs reality bilder. Alltså bilder man lägger upp där man är nöjd med sig själv, och bilder där man inte är lika snygg. Oftast är dessa ”fulbilder” ganska tillgjorda för att visa att man minsann också är tjock. För ofta handlar det om just tjock när man ska visa att man inte är snygg. Jag har själv lagt upp en såna men de har varit på skämt när jag verkligen gjort mig till och fulat mig så mycket jag orkat. Men grejen är att jag är tjock ändå. Även när jag inte fular mig.

Det här är liksom inte insta vs reality. Det är är mer på skämt för att visa hur det kan kännas vissa dagar.

Jag blir så jävla trött på det här. Att smala personer som inte upplevt hur det är att vara tjock på riktigt försöker plocka pk poäng på att visa hur de ”egentligen” ser ut. Sminkad vs osminkad är en annan sak. OM man nu inte har lösfransar och filter på bilderna och låtsas som att det är så man ser ut när man går osminkad. Så otroligt larvigt. Men det med att tjocka sig är mer än larvigt, det gör mig irriterad på riktigt. Vill nu företag som Ellos visa sig vara inkluderande så ha då modeller som är tjocka hela tiden. Som inte kan dra in magen eller blåsa upp den för att se smal/”tjock” ut. Ha med smala, tjocka, mitt emellan. Unga, gamla, medelålders. Svarta, vita, asiater osv. Och gör det utan att slå på stora trumman. ”Se vi har tjocka modeller, visst är vi jävligt bra och inkluderande!”.

Och ska ni ha tjocka kroppar så låt bli att bara klä dem i underkläder för att visa att man duger. Stora kroppar duger även i kläder! Jag blir lite ledsen när jag ser hur många plus size konton med väldigt många följare till stor del består av avklädda bilder i sexiga/sensuella poser. Som att man måste bevisa lite extra att man visst har rätt att visa sina valkar. Jag blir trött. Jag har som sagt var kikat runt på mååånga såna här konton som är stora. Och det stämmer såklart inte för alla, men för många.

Överhuvudtaget är det mycket pattar och röv i konton med många följare där personen inte är känd för något annat än att vara influencer, oavsett om kvinnan är smal, tjock eller mitt emellan. Varför är det så populärt att se avklädda kvinnokroppar? Och då menar jag bland kvinnor. Män har alltid tyckt att det är spännande med avklädda tjejer så inget nytt under solen där. Men kvinnliga följare? Kan man inte inspirera med kläder på sig?

Kampanjen. Nu har de inte med någon med extremt stora bröst, men så hade de heller inga behåar i så stora storlekar så det hade blivit lite konstigt.

Jag försöker INTE dissa dessa kvinnor som visar mycket hud. Folk får göra vad fasen de vill, och jag fattar att de tjänar pengar på det. Ju fler följare, desto fler annonsörer och samarbeten. I get it – det är deras jobb. Jag var själv med i en kampanj för Twilfit som hette ”For every body”. Där hade vi trosor och bh. Unga, gamla, smala, tjocka, svarta, vita, äkta och fejk. De ville visa att det finns underkläder för alla. Det var reklam för ett underklädesföretag. Jag tycker fortfarande att kampanjen var bra. Men jag tycker att det är lite sorgligt att avklätt alltid ger fler likes än påklätt. Nu var det ett sidospår, men tankarna far lätt åt alla möjliga håll när jag tänker på sånt här.

Till Ellos försvar så vet jag att de har tjocka personer också som gör reklam för dem. De har haft flera kampanjer med överviktiga influencers. Men jag önskar som sagt att det skulle få vara mer normalt. Att de tjocka inte bara är med i särskilda kampanjer, utan alltid. Och att företag INTE har smala influencers som leker tjocka och kommer med kloka ord om att de minsann inte är så perfekta själva. Okej om de visar att de är finniga, har slitet hår eller vad fasen det nu kan vara som inte är så ”perfekt”. Men en smal är en smal oavsett om man försöker få det till annat.

Många tankar nu.
Puss och kram på er.

13 reaktioner på ”När smala tjockar sig, och det här med bröst och rövbilder”

 1. Ja en del blir säkert väldigt peppade av att se avklädda kroppar – smala som tjocka. Men jag blir inte det. Såvida jag inte är ute efter en ny bh eller trosor, då är det ju sin sak. Och jag fattar absolut grejen med att man vill visa att tjocka kroppar också har rätt att synas i sociala medier och var det nu är. Man är inte lika van vid att tjockisar får synas. Men jag önskar väl att man kan få synas och bli sedd även med kläder på sig.

 2. Visst kan alla ha alla kläder om de nu finns i storlekar. Rent praktiskt alltså. Sen tycker jag inte att allt är snyggt på alla. Så är det bara. Sen har man ju olika smak. Jag klär mig i det jag tycker är snyggt och sitter fint på mig. Som jag känner mig bekväm i och inte går och drar i som en för kort kjol eller tröja. Att vara obekväm syns direkt. Men som sagt, smaken, baken osv.

 3. Hej Anna. Jag fattar vad du menar och om det kan hjälpa din tonåring att må bättre så är det ju bra.

 4. Jag ser inga problem med smala som ”tjockar sig”. Med en 17 tjej här hemma som är, precis som många andra i den åldern, kritiska till sin kropp och ser perfekta influensers som någon typ av måttstock ser jag deras bilder som fördelaktiga. Hon kan se att de kommersiellt snygga också har valkar, finnar och putande magar och kanske att det ger henne själv viss ro i sin egen kropp.

  För mig handlar det kanske inte om kroppsaktivism per definition utan om att visa att alla, även det vackra och perfekta instagramfolket är vanliga människor bakom smink och snygga poser.

 5. Håller helt med dig! Bra skrivet!
  Jag tycker inte att det är kroppspositivt att säga att alla kan ha alla kläder, oavsett underkläder el kläder. För mig är kroppspositivism när man klär sig i kläder som gör att man känner sig snygg o som passar ens figur. Det betyder inte att tjocka ska klä sig i tält för det. Håller med ett inlägg längre upp, rumpor o ryggfett är jag inte intresserad av. Jag vill se snygga kläder!

 6. Läste svaren nu.
  Men tyvärr går det inte att svara någon specifikt i kommentarerna?
  Det kanske är ett tips att fixa.
  Såg att någon blev stött på mig som skrev att jag vill vara smal och jag skulle opererat mig om jag var fet?
  Vill bara säga att folk måste förstå att alla är olika, och tycker olika.
  Det är inget fel utan helt normalt.
  Alla människor måste helt enkelt acceptera olika tycken.
  Jag fick hjärnblödning och höll på att dö 2017.
  Jag fick gå med en rullator för jag hade ingen balans. Så sorgligt.
  Trodde mitt liv var slut, men jag fick operera in en slang i huvudet som hjälper vätskan att pumpas bort från mitt huvud.
  Gissa om jag blev glad att jag kunde leva normalt igen, och lämna tillbaka rullatorn?
  Jag är inte rädd för något, efter detta.
  Allra minst operationer och vaccin.
  Glad att de finns.
  Jag har 2 nära vänner som opererats för fetma och fått ett nytt liv.
  En betalade själv och en fick den av landstinget.
  Man ska inte lyssna på alla, utan bilda en egen uppfattning 😀
  Jag är smal och mår bra både kroppsligt och psykiskt och det vågar jag stå för.
  Kram ❤️

 7. Hej, bra skrivet tycker jag. Jag håller med dig.
  Att vara kroppspositiv är ju bra. Men de för det flesta som är det verkar det handla om att visa upp hur man ser ut i underkläder eller i stort sett naken hela tiden. Tanken med det är säkert god. Typ ”se jag ser ut som du utan kläder”. Men det intresserar inte mig. Är inte ett dugg intresserad att se att andra också har ryggfett eller mage. Jag vill hellre ha tips om snygga kläder och var man får tag på det. Som du brukar göra här i din blogg.
  Ha det bra :-).

 8. Håller med dig, det är patetiskt! Och jag är så otroligt trött på alla ytliga bilder/naket på insta att jag lämnar det helt snart. Det kan inte komma en dag för tidigt att normala människor blir populära igen, utan operationer vad det än gäller som inte är nödvändiga. Jag tycker synd om alla unga människor idag som har så mycket det ”måste” leva upp till, se så perfekta ut och fylla lite här och operera lite där, för att se ut som de influencers de tycker om. Människor dör eller får skador också under/efter ingrepp, bara för att de inte trivs och det är så lätt att fixa. Jag tycker det är helt vridet det som hänt med allt detta.

 9. Brukar försöka att inte kommentera andras kommentarer, men Monicas var obegriplig för mig. Vad vill hon säga egentligen? Och varför? Varför kommentera ett inlägg som handlar om inkludering med att man är privilegierad nog att vara smal? Hela kommentaren andas arrogans och fettfobi.

  Det finns många anledningar till övervikt. Tex sjukdom/medicinering. Det kan handla om psykisk ohälsa eller vad som helst. Man kan ha varit med om trauma som påverkat. Det är också mkt svårt att gå ner om man är stressad då kortisolnivåerna motverkar viktminskning. Jag tror ingen/få väljer att vara tjock. För de flesta är det nog en sorg och det hjälper ju inte att samhället ideligen präntar in att man bara duger som smal. Det är då man är snygg och värdig. Alla som inte har någon form av intellektuell nedsättning fattar också att man behöver sänka sitt kaloriintag för att gå ner i vikt. De flesta överviktiga är experter på viktminskning, men det är oerhört mkt svårare att gå ner i vikt än att vara smal och hålla vikten.

  Jag har förresten en mamma som tänker exakt som Monica. Fick höra mycket under uppväxten (då var jag underviktig istället). Tjocka är äckliga, får inga jobb, osv. Det hjälper ingen alls att hon har den attityden. Det enda det ger är ångest och självförakt.

  Att skriva att man självklart skulle operera sig är, precis som Louise skriver, att ta en mycket stor operation alltför lättvindigt. Men klart att det är enkelt att säga om man inte är där. Det är inte alla som klarar en sån op. Många exempel på när det fått livslånga konsekvenser kroppsligt. Själv låg jag under gränsen för landstingsfinanserad op när jag var tjock (men var ändå mycket stor) och hade fått bekosta själv, vilket alla inte har råd med.

  Jag läser inte alls inlägget som att det är bittert, snarare ett intressant inlägg i samhällsdebatten. Det kan ju aldrig skapas opinion om den som yttrar sig blir tillsagd att den är bitter och livet är för kort för att bry sig. Men det enda sättet att skapa viktig förändring är ju att inte vara tyst.

 10. Jag håller inte med om en del av det du skriver och tycker att du tar alldeles för lätt på fetmaoperationer. Däremot håller jag med om att bitterhet och ilska tar för mycket av energin man behöver själv. Ha en fin kväll Monika.

 11. Jag är ju smal och vill fortsätta vara det.
  Så skönt när kläder är snygga på kroppen.
  Jag har fött 4 barn så tyvärr stämmer det inte att man går upp när man fått barn heller.
  Det enda jag vet är att om man äter mer än vad man gör av med, så blir man tjock.
  Jag är helt säker på att alla kan bli smala.
  Vore jag tjock skulle jag inte tveka att operera magen.
  Det handlar om att må bra och trivas.
  Vi lever en liten kort tid.
  Man behöver inte bli bitter och arg på andra.
  Det tar för mycket energi som man behöver till att leva själv 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *