Vem har någonsin promotat övervikt?

Nu minsann var det ett tag sedan jag skrev av mig om någonting så det tänkte jag göra nu. Och det om att vara överviktig i sociala medier. Jag har skrivit om det förut men jag blir så himla irriterad att jag liksom behöver göra av de känslorna någonstans och det får bli i bloggen. Och kanske ett inlägg på Instagram. Men jag börjar här.

När jag scrollar på Instagram och även på Facebook så får jag upp inlägg från andra överviktiga. Det är tjejer/kvinnor som är glada och härliga och visar kläder, är ute på resor, hänger med vänner, pojkvänner osv. Häromdagen fick jag upp någon tjej som dansade lite. Och jävlar vilket liv det blir på en del. ”Sluta promota övervikt!”, ”Sluta glorifiera fetma!”, ”Så äcklig!” vrålas och morras det. De flesta jag följer är från England och Usa så det är på utrikiska det vrålas och klagas. Både från män och kvinnor. Men det är då inte mycket bättre i Sverige. Nu har jag själv inte fått så mycket hat, förmodligen för att jag inte har så stort konto. Dock märkte jag av det när bilden med gröna bikinin flög och blev lite viral. Ju fler som gillade och såg sidan, desto fler elaka kommentarer blev det. Och desto fler elakingar, desto mer triggar det andra nötter att också skriva för då blir det liksom mer tillåtet. De flesta av dessa rövhattar skulle ju inte skriva sina taskiga saker om ingen annan gjorde det.

Det enda jag promotar här är att det finns (fanns, för bilden är från förra sommaren)en grön bikini jag tycker är fin och den finns att köpa. Jag säger inte åt någon att bli tjock. Men jag finns. Jag har bikini och det tänker jag fortsätta med. Även om Instagram av någon anledning tog bort bilden. Ingen förklaring eller något.

Hur kan man säga att någon glorifierar fetma eller promotar övervikt bara för att man lägger upp en bild eller film av sig själv när man provar något plagg man gillar, är på stranden i bikini eller ve och fasa – äter något? Smala människor får gärna visa sig på sociala medier och göra precis samma sak. Vem klagar om en normalviktig kvinna tuggar på en pizzaslice? Men gud nåde den feta kvinna som vågar äta annat än grönsaker, och allrahelst på bild!

Ska inte tjocka få finnas? Ska vi stå i ett hörn och hoppas flyta ihop med bakgrunden? Aldrig vara med på film eller foto för det stör en del personers världsbild? Och att promota något innebär väl att man vill att andra ska bli eller tycka som en själv? Typ sluta röka om man nu själv slutat, börja träna för att man tycker det är kul eller viktigt eller banta om man gått ner i vikt. Vanliga saker att promota. Men vem säger någonsin åt någon annan att gå upp i vikt? ” Gå upp i vikt du också, jag ökade i vikt till 115 kilo och det tycker jag att alla borde prova”. Har man sett det? Hört det? Nä.

Däremot ser jag kvinnor som trots sin övervikt lever livet. Som inte hatar sig själva eller sina kroppar. Som inte skäms. Som tar för sig av livet. Och det är underbart. Tjockisar har skammats så länge att det är fanimej nog nu. Vi har precis, exakt lika stor rätt som någon annan att finnas. Att ha kläder vi känner oss fina i (oavsett om de smiter åt över en tjock mage, armarna gungar osv…bara man själv trivs), att få äta en glass utan att skämmas. Att ha det skönt på stranden och så vidare i all oändlighet.

Tips på några större tjejer jag följer på Instagram är glitterandlazes, laura.adlington och aliciamccarvell.

Sådär, nog rutit för idag.

7 reaktioner på ”Vem har någonsin promotat övervikt?”

 1. Håller med dig fullständigt! Men det är väl något annat de får ut ur sig när de skriver elaka kommentarer. Jag tror ingen som mår bra sitter och skriver elaka saker på nätet. Dessutom om man nu ska vara sådan. De smala är inte alltid de vackra. Skönheten sitter inte i tjockleken på folk och riktig skönhet kommer inifrån.

 2. Heja dig 😘 SÅ bra skrivet !!
  Du är vacker 😚 oavsett size
  Vi alla är olika som tur e 🥰

 3. Folk gillar tydligen att prata om ätstörningar.
  Det är ju en ätstörning att vara både för smal och för fet.
  Det är väll inte kriminellt att vara smal eller fet???
  Skit i andra och bry dig om dig själv, är ett gott råd.

 4. Jag säger också bra rutet!! Dessutom är du så, så jättefin i den gröna bikinin som framhäver både ditt hår och den varma gyllene sommarbruna färgen.

 5. Bra rutet! ❤️ Jag följer My Westerdahl och det är sjukt vilka vidriga kommentarer hon får. Kan inte folk liksom bara hålla käften om de inte har något trevligt att säga?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *