Näckrosdammen idag och så vill jag ha tips på mat

Hej på er vänner. Har ni det bra? Jag har det bra om än att jag håller på att flyta bort. Igår var sista dagen för den här perioden som barnen var här så vi låg mest i den uppblåsbara poolen hela dagen. Som vi gjorde även i förrgår, speciellt jag och Malin som knappt ville gå upp alls. Thomas däremot älskar värme och behöver inte alls svalka sig som jag måste. Jag får småpanik om jag inte kan bada eller svalka mig när det är illvarmt ute. Idag har det mest varit vattenslangen med iskallt vatten som gällt. För även om vi bor nära havet har vi haft lite för mycket att pyssla med så vi har inte haft tid att dra iväg till badställe.

En sak vi höll på med när barnen var här och även idag var att fiska upp salamanderyngel. Eller det var snarare så att jag håvat upp en jäkla massa alger från dammen, men så såg Thomas att det var yngel bland algerna. Så vi har håvat upp, slängt ner i ett akvarium och sen fått sila ut alla yngel med en liten håv och/eller händerna. Det är ett himla jobb med damm får jag ju säga. Och hur många yngel jag ovetandes har slängt iväg in i buskarna med gamla alger vill jag inte tänka på. Men nu har vi i alla fall räddat många.

Tänk att det var en stinkande gyttjepöl som vi tömde totalt och jag stod och fixade med alla stenarna.

Näckrosorna som var illaluktande högar med ruttna slemmiga rötter som jag högg av och formade och sen tryckte ner i nya näckroskorgar. De som jag aldrig i livet trodde skull ta sig. Och absolut inte få blommor. Ja de har växt hur fint som helst. Från början hurrade vi över varje litet blad som stack upp där nere i korgarna. Och nu….vi har blommor!

Ser ni! Tre näckrosor! En större och två små, och det är fler knoppar på g. Det låter kanske fånigt men jag är löjligt stolt över dem 😀

Till och med de senare med näckroslera har överlevt och bladen ser hur glada ut som helst.

Den här har jag dock inte så mycket hopp om. Den ser ganska död ut. Vi fiskade upp den och jag har tagit bort sånt som ser äckligt och ruttet ut och planterat om i en liten korg, men jag vetefasen alltså. Men lite spill får man räkna med antar jag 🙂

Tillbakablick. Efter att stenarna var iordning lagda, men ännu var det jobb kvar, speciellt för min del med näckrosorna. Thomas gjorde en massa annat. Detta var för några månader sen.
Som vi slängt grejs från dammens botten! Allt detta grepade jag upp och så åkte vi till tippen.
Gott men kanske inte nyttigast på jorden. Oscar gjorde fina små ”Mc Donalds”paket att ha pommes i. Så gulligt.

Det var det om trädgård. En annan sak förutom sol, bad, salamandrar och annat vi ägnat oss åt är mat. Det vill säga jag och Thomas har lagat och barnen ätit. Men jag tycker att det är så svårt med mat till barn för de gillar ju mest bara hamburgare, nuggetes, pommes, spaghetti, panpizza och sånt. Jag har testat med några olika saker som köttfärspaj, pasta med vitlöksost(creme bonjour) och bacon och lite annat men det gick inte alls hem. Så min fråga till er är, vad gör ni för mat som uppskattas av 7 och 12 åringar? Lite tips sådär skulle uppskattas 🙂

Nu ska jag snart gå in från terassen dit jag tagit datorn eftersom det är schweinevarmt i huset (hur det är i min etta högst upp vill jag inte ens tänka på) och sätta tvärdrag så vi kan sova sött om ett tag. Imorgon blir det att ge mig in till city för att hämta upp några paket, kolla posten och lite grejande. Och sen vill jag baaaada. Kanske blir det att inviga nya bikinibehån.
Stor kram på er!

Ps. Fy faaan vad ont det gör att trampa på en geting/bi/eller vad det var som satt på klöverblommorna i gräsmattan igår. Mitt under foten stack den mig och det gjorde så ont att jag grät, och det är svullet idag också. Bara så ni vet och tycker väldigt synd om mig.

14 reaktioner på ”Näckrosdammen idag och så vill jag ha tips på mat”

 1. När jag var desperat, hittade jag en rubrik som hette barnens favoriter eller liknade på Arlas hemsida. Där fanns det en hel del som gick hem som jag aldrig kommit på. Typ banan i mat och panering av cornflakes.

 2. Göra veckomatsedel tillsammans m barnen.
  Då får du/ni koll på vad de gillar o inte

 3. Krämig köttfärslåda heter receptet på potatislasagne på niiinis.se såg jag nu 🙂

 4. Potatislasagne (recept hos niiinis.se) så gott och passar alla i familjen!

  Tacoköttfärs, pasta, creme fraiche, chilisås (den milda) veva ihop allt till en kladdig röra. Riven ost uppepå om man vill. Supergott!

  Tortellini med ostsås

  Korvgratäng (recept hos niiinis.se)

  Tunnbrödsrulle

 5. Åh, vad fin dammen har blivit! Vilket jobb ni har lagt ned- men väl värt det! Nu blev jag sugen på en damm i trädgården….

 6. Många bra tips du fått! Wookade småbitar kött/korv/kyckling och grönsaker med äggnudlar gillar min 6åring. Enkelt att pilla bort det en inte gillar. Egen hemmagjord pizza funkar bra med. Eller tacos 😊

 7. Pastasallad! Gott i värmen, kall pasta, skinka eller köttbullar, grönsaker och osttärningar, valfri dressing

 8. Mina kids gillar ren mat. Alltså att protein, sås och tillbehör ligger i egna byttor. Sen kan de gegga ihop allt på sin egen tallrik men… Alla typer av mat som äts i bröd går hem. Libabröd, pita, tortillas. Till detta kyckling (brukar strimla och marinera med olika kryddor), färdigt kebabkött från ica, tacofärs, pulled pork, pulled chicken osv, olika grönsaker i byttor, olika såser. Trevligt sätt att äta, tar lite tid och blir ofta rester. Sen, kidsens favourite hos oss. Pastasoppa, rester av pasta och rester av köttfärssås/korv/kyckling. Lägg i skål. Häll på varm buljong från tärning. Klart

 9. Klurigt… makaronilåda? En favorit!!! En fusk ”pulled pork”..: låt fyra kycklingfileer puttra i en stor burk salsa i ca två timmar. Sen kan du ”dra isär” köttet som pulled pork. Servera med vanliga tacostillbehör 🥰

 10. Potatismos, fiskpinnar och gröna ärtor. Gillar de inte kokt lax kan ni vuxna ha det istället för stekta fiskpinnar.
  Köttbullar och mos.
  Potatis & Purjolöksoppa , väl mixad. Här kan man ha varma smörgåsar till detta.
  Ugnsstekt falukorv med mos förstås.
  Korv stroganoff med ris.

  Nu kan ni laga mat och låt barnen hjälpa till.

 11. Maria Pettersson

  Hej!

  Pannkaka brukar vi variera, bananpannkaka eller byta ut vanligt mjöl mot lite grövre, lax i ugn, lasagne, hemmagjorda hamburgare. Det går vi runt på här hemma 😀 och mycket melon

 12. Ja det blir lätt lite trist mat när barnen är lite halvstora.
  Pastasallad går ju att variera på olika sätt, kycklingpaj, tacos såklart, plockmat på helgen typ chark, ost, kex, små barnvänliga snittar, jordgubbar och gräddmjölk En varm sommardag till lunch, äggröra, potatissallad och rostbiff/skinka, korv stroganoff, pasta carbonara.
  En smidig sås till pasta är: ta valfri mjukost och blanda och värm med creme fraiche.

 13. Lasagne och fejklasagne (kokar pastaskruvar, gor en kottfarssas och slanger i det i en ugnsform med mjolk och aggvisp och ost). En annan sak som sambons systersoner alltid ber mig gora ar Aji de gallina (peruansk kycklinggryta), bade latt och gott. Koka upp kycklingbrost i buljong (jag brukar slanga i en hel morot, selleri, en hel lok, lite vitlok i sjalva buljongen), svalna brostet lite och strimla det. Hacka en lok och stek med lite vitlok och om sa onskas lite mild chili (brukar anvanda Aji amarillo har i Peru eller Rod thaicurry nar jag ar i Sverige) i en tjockbottnad kastrull. Hall i buljongen fran kycklingkoket i en mixer (bara buljongen, inte gronsakerna, forutom moroten ifall du vill battra pa fargen) och slang i nagra salta kex och en bit vitt brod och mixa tills det ar slatt. Slang ner kycklingen och buljongblandningen (lite i sander, det ska bli kramigt) i kastrullen och koka upp tills det tjocknar och da har du i en skvatt mjolk och stanger av plattan. Serveras med kokt potatis eller ris, traditionellt sett brukar man aven servera kokt agg och oliver till men det kan man skippa. Nagot annat ungarna har alskar ar panerad lax/regnbagsfilé med pommes och remouladsas till. Kanske inte varldens nyttigaste ratter, men de uppskattas av hela familjen. Annars gillar iaf ”mina” ungar flask- och karrékotletter, eller en hederlig tallrik med kottbullar och mos.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *