Om pappa, bloppis och julen

Hej vänner. Hur är det med er såhär dagarna innan julafton? Här är det ganska okej även om hostan och snoret inte vill ge med sig. Och ganska stressigt. Dock inte så mycket med julbestyr än känner jag. Det får bli som det blir helt enkelt för jag har haft annat att prioritera den här tiden. Och det är mamma och pappa.

Pappa har ju kommit hem nu och det innan anpassningar som att göra om toan så det finns dusch nere också och lite annat, han kom hem innan det var gjort. Eftersom det var med kort varsel så var det en del annat också som att få ut bäddsoffan i rummet som nu blir hans, och soffbord och andra småprylar som fanns där. Det har fått ställas in mitt i ett annat rum och jag försöker nu sälja det. Pappa kom dessutom hem samtidigt som säng, lift pottstol, lås som fixades, larm och annat gjordes så det var fullt hus.

Nu har det dock lugnat sig lite och det börjar väl komma lite rutiner med hemtjänst och sådär. Dock behövde jag åka upp i helgen med ett gäng joggningbrallor som han nu får ha då han sitter i rullstol. Förut har han aldrig haft det så det fanns liksom inga och det enda paret mamma köpte räckte inte långt då han äter en miljon tabletter som påverkar magen och kan man inte gå på toa själv blir det att byta brallor ofta. Så det blev en hastig färd till Osby. Eller hastig och hastig, pga spårarbete så tog det mycket längre tid än vanligt då det var ersättningsbussar.

Men jag kom upp och det var mysigt att träffa dem och se pappa hemma igen. Om än att allt är annorlunda. Jag vet att folk undrar om han kan gå, prata osv. Han kan inte stå eller gå utan är förlamad på höger sida så han behöver mycket hjälp. Talet blir bättre och bättre, men det är en bra bit kvar innan han talar obehindrat. Sedan har han mycket smärta i sin svaga sida. Armen, axeln och benet gör så ont att han skriker emellanåt. Det är väl någon slags nervsmärta, mer vet jag inte. Jag vet inte vad som kan göras åt det heller. Så det är jobbigt att se hur ont han har, och givetvis hur det är att anpassa sig till att vara så beroende av andra.

Och även mamma får ju ändra sitt liv ganska mycket. Även om det är hemtjänsten som byter på honom och sådär så är det ju ändå ett annat liv där mamma får sköta allt praktiskt. Jag försöker ju dock åka upp ganska ofta och hjälpa till med sånt som behövs. Det var till exempel att skotta snö i helgen. Rensa ur en garderob för att sätta hemtjänstens grejor där, och bära upp allt som var där förut, plus en del annat fix och så tvättade jag håret på pappa i vasken i köket. Det gick förvånansvärt bra faktiskt. Det blev en del vatten på golvet men jag lyckades hålla pappa torr (ja förutom håret då såklart).

Nu i dagarna är det 4 år sedan jag flyttade ner till Malmö från Stockholm. Och även om jag saknar Stockholm väldigt mycket så är jag glad att jag är här. Dels för att jag har Thomas, men också för att jag är närmare mamma och pappa, speciellt nu. Sen hoppas jag att jag kommer hitta vänner här nere också, men det är ganska trögt. Jag vet inte om Malmöfolk är svårare att lära känna eller om det beror på att jag helt enkelt är äldre nu än när jag flyttade till Stockholm och där pluggade jag dessutom. När man är äldre så ÄR det svårare att hitta nya vänner, för folk har redan sin umgängeskrets.

Så på grund av alla omständigheter har det blivit mindre bloggande(jag tyckte att jag kom igång rätt bra där ett tag annars) och jag har inte hunnit med bloppis heller. För det är ju saker att göra hemma också. Som att komma på och köpa julklappar, julpynta, städa och sånt. Och nu ska jag dessutom sätta upp nya gardiner har jag tänkt mig. Vi ska ha julafton här med barnen och Thomas föräldrar (mina kan inte komma) så då jäklar ska det vara jul i varje hörn. Ska det vara så ska det. Sen om det inte blir perfekt, ja det må så vara som sagt. Jag tänker inte stressa häcken av mig för Tomten kommer ändå, vi lär bli mätta och vi får umgås. Så det blir nog bra ändå.

Sen åker jag upp till mamma och pappa och firar med dem i mellandagarna när Thomas ändå ska iväg och jobba.

Men på tal om bloppisen så tänkte jag köra den nu ikväll vid 20. Det är bara en liten en och jag tänker att om jag skickar imorgon förmiddag så bör den som vill ha plaggen till jul nog hinna få det. Om man nu inte kommer hit och hämtar 🙂

Kram på er! ❤️

5 reaktioner på ”Om pappa, bloppis och julen”

 1. Fint och sanningsenligt inlägg om livet…. Gott att du kan vara nära och handgripligt hjälpa din mamma, kolla med er kontaktperson om det i Osby kommun finns ” avlastningshjälp”.
  Har själv varit i en liknande situation, i min kommun fanns det ett team som kom hem någon gång i veckan under några timmar så att jag kunde gå ut på promenad, eller en tur ”på stan” .
  För mig var det skönt att få vara själv en stund, för det är som du skriver – livet blir annorlunda för båda inblandade.
  Ha nu en God och lugn Jul! 🎄🎄🎄

 2. Finaste du, vad du kämpar med att räcka till för alla. Vad bra att du bor närmare dina föräldrar nu. Har följt dig några år nu, din blogg är en av få som jag följer. Önskar dig en God Jul😊

 3. Det var ett långt och trevligt inlägg du bjöd på idag. Kan tro att det känns skönt för din pappa att vara hemma nu, även för din mamma så klart. Skönt för er alla att du bor närmare numera så att ni kan ses oftare, nu när det också behövs på ett annat sätt.
  Så vill jag önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2023!🎄❤️

 4. Önskar dig en bra jul 🎄 med kärlek.
  Det är svårt att som anhörig att känna och tro att man inte räcker till men som undersköterska så betyder det mycket för den som är drabbad att familjen finns där bara ❤️
  Jobbat inom hemvården och vet det är mycket känslor och frågor när sånt här händer men det finns inga dumma frågor att ställa,, till de som kommer och hjälper din pappa,,, så är ni osäkra fråga!

  God jul 🎄

 5. Beklagar allt jobbigt som sker nu, å säga hejja vad duktig du är på att fixa. Vill också tipsa om att ringa den ansvariga sjuksköterskan o prata om smärtlindringen, de är länken till doktorn 🙂 å God Jul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *