Varför är det pinsamt med psykisk ohälsa?

Nu ska vi tala om tabletter, tillskott och hälsa. Jag tog just min dos tabletter här. Dels är det antibiotika som jag ska ta i två veckor, men det är också en tablett magnesium och så ett antidepressivt piller. Den första är det ingen som direkt reagerar på och inget man undviker att nämna. Alla vet ju att antibiotika tar man för att bota någon sorts sjukdom. En sjukdom man oftast kan mäta och kanske se. En som för det mesta går över med en dos antibiotika. Inget konstigt.

Sedan har vi magnesium. Det tar jag bland annat för att jag det senaste året haft nån märklig kramp på utsidan av foten. Det gör svinont och doktorn sa åt mig att testa magnesium som hjälper musklerna att slappna av. Och det hjälper. Om jag inte tagit det på några dagar så märker jag att fotsmärtan kommer tillbaks. Sedan hjälper magnesium mot mycket annat också. Det kan hjälpa (säger inte att det gör det, men för en del funkar det) mot PMS, migrän, depression, just muskelkramper, sömnproblem, benskörhet, det kan minska sötsug som det efter just choklad. Ja det finns en massa bra anledningar att äta lite extra magnesium. Googla så ska ni se. Inte heller det här med att ta kosttillskott som d-vitamin, magnesium eller annat reagerar folk speciellt mycket på och det är inget man drar sig för att berätta.

Men så kommer vi till de antidepressiva. Det är väldigt väldigt vanligt att folk äter antidepressiva. En läkare sa till mig en gång att det är otroligt många fler än du kan tro i din närhet som äter det. Och så är det. När ämnet kommit upp så händer det väldigt ofta att den jag pratar med säger att han eller hon också äter det. Så med denna vanlighet borde det ju inte vara något att hymla om kan man tycka. Men det är det för många. Det är lite pinsamt att erkänna att jo jag behöver hjälp för det psykiska funkar inte som det ska. Förr kallades det att man var nervsjuk, eller nervklen. Det var ”nerverna”. Ofta lite nedsättande och kanske till och med så att man sänkte rösten. Detta hänger tyvärr kvar i mångt och mycket. Äter man antidepressiva så är det ju lite fel på en. Man är klen och inte lika stark som andra.

Så jävla fel. Det är många högpresterande människor som tar hjälp av antidepressiva. Den som är totalt okunnig kanske kallar dem ”lyckopiller” som man också sa förr (helvete vad fördomsfulla folk var när man tänker på det). Men inte blir man lycklig av antidepressiva. Jag brukar snarare se det som att de hjälper till att fylla igen de allra värsta groparna på vägen. De där man lätt kan ramla ned i och ha svårt att ta sig upp ur. Hur groparna ser ut varierar ju från person till person. Mina gropar gör att jag nedvärderar mig själv. Känner mig värdelös, ful, misslyckad och överflödig på jorden för jag gör ju ingen nytta och tillför inget för någon. Mig kan ingen älska. Och får svårt att ta mig för saker. Inte av lathet som man kanske kan tro om man är dum i huvudet.

Nej det handlar om något annat. Rent fysiskt handlar det om serotininbrist. Att signalsubstanserna inte fungerar som de ska. För en del kan det kännas enklare att faktiskt kunna referera till psykiskt illamående med en fysisk förklaring. För psyket är mysisktiskt. Vi ser inte det, vi förstår oftast inte det. Är det då något som strular är det ännu svårare. Och så det här med att man ses som klen. Som en svag människa.

För i vårt samhälle ska man vara stark. Man ska tjäna mycket pengar så man har råd att åka på semestrar, ha massor av vänner, välartade barn, ha en karriär andra avundas (en fulltecknad kalender där man inte riktigt har tid för vänner betyder att man jobbar lite hårdare än andra). Man ska träna mycket, äta bra kost (fy fan för folk som äter snabbmat, vilket slödder…lite så) och så vidare. Lite som den här urfåniga artikeln beskriver det.

Och ja, självklart hårddrar jag det nu. Men det jag menar är att kravet på att vara lyckad är så stort att folk håller på att gå under i många fall. Och att erkänna att man behöver hjälp psykiskt, ja det passar ju inte in i den lyckliga facebook-mallen som blivit en del av vår vardag. Nu mådde folk dåligt innan sociala medier också, men jag tror absolut att det påverkar. Se bara på alla unga där psykisk ohälsa ökar stadigt. Fönstret att jämföra sig med andra är så mycket större. Kraven på utseende och annat ökar. Och även vi vuxna jämför oss. Det är nog en del av att vara människa. Jag försöker att inte göra det, men det går inte att komma ifrån att jag jämför mitt liv med andras.

Så nu tar jag min tredje tablett för att må bättre. För att fylla igen groparna. För att ta mig framåt och uppåt. Och jag tänker inte skämmas över det.

Puss, kram och kärlek till er

Kolla mer

44 comments

 1. Jättebra att du tar upp det här ämnet! Jag drabbades nyligen av min andra panikangestattack i livet. Det är vidrigt! Jag har tidigare aldrig haft problem med vare sig angest eller depression och därför kom det som en chock för mig.
  Jag äter nu medicin och känner mig betydligt bättre, men är fortfarande väldigt ledsen och rädd att det ska hända igen. Jag förstar inte varför det drabbade mig eftersom jag lever ett stressfritt liv och har en underbar man.

  1. Ja jag förstår att det måste vara jättejobbigt. Har inte själv haft det men sett nära och kära råka ut för panikångestattacker.
   Jag tror det kan drabba vem som helst nästan. Jag hoppas du kan komma tillbaks och slippa rädslan för ett nytt anfall. Det kan ju vara sådant som utlöser ett nytt har jag för mig. Så försök att njuta av livet du har(enkelt sagt..men du hoppas du förstår hur jag menar).
   Kram

 2. Tack för att du delar dina erfarenheter. Så vanligt med psykisk ohälsa, oroväckande att så många unga drabbas.Tror att de sociala medierna där vi tävlar i att överträffa varandra bidrar till att vi mår dåligt. Ganska osunt. Försöker själv stänga av Facebook osv, för att jag känner hur det liksom går under huden på en, att man jämför sitt liv med andras. Men varför?! Så jävla onödigt. Vi är olika,vi har olika förutsättningar osv. Nä nu räcker det liksom… Kram och din blogg läser jag varje dag, lycka till med allt

  1. Mmm, visst kan man bli smått galen av framförallt Facebook ibland. Jag läste en kommentar ”Man visar hur glad man är på Facebook, hur irriterad/trött man är på twitter, hur man är snygg på instagram och hur ful man är på snapchat”. Och det stämmer ju. Helst vill man ju då vara glad och lycklig för sådana människor anses ju mycket attraktivare överlag. Ibland funderar jag över att bara stänga ner alla sociala medier. Men samtidigt är det kul också. Så…hmm. Det gäller att försöka komma på en bra balans.
   Kram till dig Eva

 3. Hej o tack Louise för att du finns och vågar skriva hur livet egentligen är för de flesta.
  Du är så sann o ärlig, läser din blogg varje dag!
  Kramar i massor

 4. Skäms aldrig över vem dumär och hur du mår! Psykisk ohälsa kan drabba alla oavsett ålder, kön, ras mm. Och det är då viktigt att få hjälp så man inte sjunker för djupt.
  Jag drabbades själv av en Utmattningsdepression för 3 år sen, vilket har utlöst att jag nu med får ångestattacker då o då av olika anledningar. Jag fick antideppresiv medicin och ångestdämpande, men jag kämpar fortfarande idag med att arbeta mig uppåt igen. Har blivit jättekänslig för stress, höga ljud samt folksamlingar. Och jag blir trött av ingenting alls. Men jag är noga med att lyssna på min kropp när jag behöver vila o lugnt o ro. Tyvärr var det en del i min omgivning som inte förstod att detta var inte som en förkylning som går över så där hux flux. De tyckte att efter ngr veckor så skulle jag va mig själv igen. Så har fått avsluta många vänskaper pga detta då jag inte ska behöva be om ursäkt hur jag mår och om jag inte orkar med allt jag gjorde förr.
  Jag har varit öppen med min psykisk ohälsa redan från börja. Till både vänner och arbetskamrater. Och min arbetsgivare tyckte det var jättebra då det förklarar varför jag inte är på topp alltid.
  Så var stolt över vem du är och hur du mår!!! Vi är många som kämpar med samma sak och det är inget att skämmas över ❤️
  Kram

  1. Nej jag försöker att inte skämmas och att vara någorlunda öppen. Inte så att jag berättar för alla (eller jo, nu med bloggen så..fast inte alla jag känner som läser den ju. Men som sagt, det är vanligt och jag ser ju nu att även ni som läser drabbats av psykisk ohälsa på olika sätt. Det är så galet att det ska vara enklare att säga att man har ont i en kroppsdel än i själen. Vi får hoppas att man blir mer och mer öppen med det här för jag tror tyvärr inte att det kommer att minska.
   Tack för peppen Cissi. Hälsa Mopsen 😉
   Kram!

 5. Vad skönt att tabletten hjälper dig. För mig vart depressionen tio gånger värre m ”lyckopiller” . Mådde riktig dåligt dessvärre,väldigt svårt är det att ta tag i saker o känslan av att vara fet,misslyckad,ful finns där hela tiden.
  Kram
  Minken

  1. Ojdå, det låter jobbigt. Jag antar att du testade olika sorter. Jag fick själv prova mig fram med många olika innan jag hittade rätt. Detta var när jag var långtidssjukskriven och nu fick jag de som funkade sist. Men som sagt, man kan behöva testa flera olika.
   Jag hoppas du mår bättre nu, sök hjälp igen annars. Kram!

 6. Tack Louise!
  För mig handlar det om ångest. Brottas med separationer. Allt från att min partner ska tröttna och lämna mig till att mina föräldrar ska dö. Kan inte slappna av och njuta av livet utan oroar mig ständigt över att skiljas från människor och även platser.

  1. Ja var och en har sina demoner att brottas med. Att ta tabletter är en hjälp men sedan kan man ju behöva proffshjälp också för att reda ut saker. Det fick jag själv och det var behövligt. Jag hoppas du får den hjälp du behöver så du kan njuta av livet här och nu.

 7. Hej ! Toppen att du tar upp detta. Har ätit antidepresivt läkemedel i 4 år. Min värk är mycket lindrigare. Synd att det ska va så svårt att prata om. Serotonin brist är inget att skämmas över. Kram

  1. Ja jag tänker att om vi börjar prata mer om det så kanske vi kan ta bort lite av skammen. Speciellt när man ser hur många det faktiskt är som behöver hjälp att med att ge serotoninet en skjuts.
   Kram

 8. Jag känner flera som ätit lyckopiller och det är inget konstigt eller pinsamt.
  Bättre att söka hjälp och få vård än att må dåligt.
  Hoppas att du mår bra av det.
  Ang magnesium så äter jag det främst mot pms men upptäckte ganska snabbt att även sötsug la sig. Har haft sömnproblem och om man tar magnesium på kvällen så sover man väldigt gott.

  Lycka till med alla piller oavsett vad de är tillför! Kram

  1. Fast det är inte lyckopiller. Ett lyckopiller skulle man bli lycklig av. Det blir man inte av antidepressiva.
   Men ja, jag tycker också att man ska söka hjälp hellre än att gå runt och må dåligt. Jag själv är inte någon djup depression men sökte ändå hjälp för det har varit ett extremt stressande och pressande halvår för mig. Så jag sökte hjälp nu istället för att hamna där jag varit förut.

   Ja jag tror att magnesium kan vara bra för många. Det är ju inte lika känt som att man behöver tillskott av d-vitamin.
   Bra att det hjälper dig.
   Kram

   1. Skriv gärna om du upplevde minskat sötsug framöver. Jag blev chockad över mig själv när jag satt och tittade på godisskålen. Vad händer nu liksom? 🙂
    Men jag syndar ibland ändå, något mirakelpiller mot att vara gottegris finns nog inte.

    Riktigt bra av dig att ta hjälp och försöka hitta något som ger dig en bra vardag. Jag är 100 på att du kommer må bra. Du har en sån glöd nu när man läser dina inlägg. Du inspirerar väldigt många och det vill jag att du ska veta.

 9. Du har rätt. Det finns mkt fördomar kring det här. Jag äter oxå antidepressiv medicin och har gjort så i många år. Har inga planer på att sluta. Det dämpar mina rädslor och min ångest.
  Bland mina mest lästa inlägg dyker alltid ett inlägg om insomningstabletten Zopiklon som jag skrev om för länge sen. Så behovet att läsa/ tala om såna här saker är stort. Kram A

  1. Ja det är ju tyvärr så att det är mycket fördomar och skamkänslor kring det här. Detta trots att det är så vanligt. Konstigt. Jag vet att många (inkl jag själv) stretar emot och vill inte ha antidepressiva. Det är lite som att slänga in handduken tror jag man kan känna. Att man ger efter och erkänner att man faktiskt ÄR deprimerad och det vill man ju inte vara. Jag hoppas att jag inte behöver mina så länge utan att jag kan funka utan dem, men jag vet inte. Och det ÄR ju en hjälp. Jag märker skillnad. Hellre äta tabletter än att gå omkring och vara deppig, trött, håglös, bitter och låg.
   Jag läste ditt inlägg om att du slutat med Zopiklon och vet hur det är. Jag åt själv insomningstabletter under nåt år och det var skitsvårt att sluta. Att veta att man kan ta en tablett och sedan sover sött en stund efter är skönt. Det var pissjobbigt att sluta. Men samtidigt kände jag hur de påverkade mig. Jag tappade ord oftare och oftare, blev mer förvirrad. Så att sluta var ett måste för min del. Du fixar det! Kram!

 10. Väl rutet! Jag äter antidepp. och måste erkänna att jag skäms över det. Har fått en del biverkningar och kommer på mig själv med att undanglidande svara nåt ohörbart om nån frågar vilken medicin jag äter som ger dessa biverkningar. Vill inte vara sån, men jag är det.

  Är uppväxt i en familj där man minsann skulle vara stark, inte gnälla och ”rycka upp sig” så det kanske inte är så konstigt förresten. Den största vinsten med medicinen för mig är att jag har känslor igen, är inte så jäkla likgiltig hela tiden. Och jag vill inte dö hela tiden heller ,,, Men ändå skäms jag;(

  1. Jag känner igen det där Tanja. Vår föräldrageneration är mer av typen vara start, inte gnälla och rycka upp sig. Men samhället har ändrats sedan dess. Jag tycker inte att du ska skämmas. Men jag förstår känslan, det ÄR fortfarande lite tabubelagt konstigt nog. Men du ska veta att det lär vara flera i din närhet som också äter antidepressiva, men som inte heller pratar om det.
   Kram

 11. Viktigt ämne att skriva om. Min man har i flera omgångar ätit antidepressiva. Han har inte varit superlåg, men har haft en gnagande ångestkänsla, känt sig orolig och inte tyckt sig passa in i sociala sammanhang. Medicinerna har hjälpt till viss del, men efter ett tag har han av olika anledningar slutat och sedan varit tillbaka på ruta ett igen. Sedan ett par månader tillbaka tar han antidepressiva igen men denna gång i kombination med terapi. Skillnaden är som natt och dag! Nu förstår vi hur medicinerna ”ska” fungera och äntligen känns det som att han kommer framåt och inte bara harvar på. Terapi och antidepressiva verkar vara den rätta vägen för honom och det tror jag fler skulle bli hjälpta av en samtalskontakt för att komma till botten med varför man mår som man mår. Risken finns kanske annars att man ”fastnar” med tabletterna och tiden bara går utan att man blir ordentligt hjälpt.

 12. Bedrövligt att så många fortfarande kallar antidepressiv medicin för lyckopiller. Det är i själva verket ett överlevnadspiller som får en att hålla en flytande istället för att sjunka mot botten. Med antid.med ges man en chans att ta sig till en acceptabel nivå och därifrån kunna leva ett bra liv. När nån säger lyckopiller blir jag bara arg. Lycka förresten…googla vad Agnes Wold säger om lycka,tänkvärt! Magnesium hjälper mot tillfälligt håravfall också!
  Bra att du får medicinsk hjälp o tack för din blogg Louise!

  1. Jag är ledsen att jag ej förstod skillnaden mellan antidep och lyckopiller. Jag är inte så insatt och menade verkligen inget som helst illa!
   Jag har själv haft en utmattningsdepression (som 16 åring) så tro mig jag vet vad jag pratar om. Jag var sjukskriven i 10 månander. Att jag inte använde tabletter då var pga av att man på den tiden vägrade skriva ut till tonåringar.
   Jag fick helt enkelt ta mig igenom det utan några tabletter och tack och lov gick det bra.
   Så återigen jag menade inget illa och ber om ursäkt om något blev stött.

   1. Hej Sara. Jag förstår att du inte menade något illa. Jag ville bara påpeka det, inte sätta åt dig. För just lyckopiller är så knasigt, jag undrar vem som hittade på det dumma uttrycket för man blir ju inte lycklig. Likaväl som jag tycker illa om ”nervklen”. Skönt att du lyckades ta dig igenom ditt mående utan tabletter. Kram

  2. Jag tror att de flesta säger det av gammal vana (den som hittade på uttrycket borde ha en smäll), tanklöshet och okunskap. Därför tar jag upp det, dags för de som inte vet att förstå att man inte blir lycklig av antidepressiva. Det låter som en drog man blir lite hög av när man säger lyckopiller. Magnesium verkar vara bra till mycket, i like. Tack för att du läser. Kram

 13. Jättebra att du skriver om detta Louise! Vill tro att det börjar lätta liiite i alla fall kring skammen, många kändisar har ju gått ut och berättat om sin psykiska ohälsa till exempel. Så onödigt att människor ska behöva gå runt och skämmas, det gör ju bara en redan jobbig situation ännu jobbigare. Hoppas, hoppas att det i framtiden kommer råda en lika okomplicerad syn på psykisk ohälsa som det nu gör kring den fysiska (oftast)!

  1. Ja jag tror och hoppas det. Ju mer vi pratar om det desto mer lär sig de som nedvärderar psykisk ohälsa, och därmed kanske vi som drabbas slipper skämmas. För det är ju oftast de som inte drabbats själva som inte förstår och som tycker att det bara är att rycka upp sig.

 14. Hej ! För några år sedan försökte jag sluta med antidepressiva medel. Men det gick inte- när jag sa att jag skulle försöka göra det till en person, fick jag en kommentar: Ja, så du blir den du verkligen är!!
  Eehh? Okej…..? Men det var ju det jag INTE blev. Jag kan inte vara utan för då krånglar det till sig igen med serotoninhalten.
  Så jag fortsätter ta pillrena annars är jag inte arbetsför eller orkar ”vara” överhuvudtaget.
  Här ska inte skämmas för nånting; )
  Ha det bra! Mvh Marita

 15. Det är ett stort problem. Gamla fördomar och föreställningar lever kvar. Vi håller på att förändra det men än lever det kvar. Den som inte har erfarenhet dömer lätt andra – och sig själv utifrån detta. Okunskap och rädsla som vanligt. Jag skulle aldrig döma någon annan men när jag själv drabbades av svår panikångest skämdes jag något oerhört. Jag skämdes för att söka hjälp, för att förklara något jag inte själv förstod, för att vara en börda, för att vara trasig och ovärdig… Vi måste äga våran psykiska ohälsa, utan att förstora eller förminska, utan att värdera. Det är inte lätt, men jag måste säga att jag stärkts oerhört av min erfarenhet. Fler och fler talar om det och fler och fler verkar drabbas tyvärr. Du är en anledning till att det går framåt! Precis så här ska vi göra och stärka varandra!

 16. Tack! Vill bara uttrycka mitt innerligaste tack! Oj så många disskussioner jag haft och tagit del av om just ”lyckopiller” och hur man egentligen borde vara stark och ta tag i sig själv och inte ta sig själv på så stort allvar..! Det handlar om en brist på samma sätt som vi ger järn till någon som har järnbrist! Oftast handlar det ju dessutom om att man varit stark för länge istället för att man känt efter lite extra. Vi måste prata om det och ta bort skammen så att människor söker och får hjälp när livet är för tufft istället för att göra ödesdigra beslut som är oåterkalleliga.
  Tack för att du skriver om det

 17. Tack för att du skriver så ärligt och för att jag slipper stå i provrum – nu handlar jag efter din blogg och känner mig äntligen fin ❤️

 18. Den artikeln du länkade till kan ju bara inte vara på allvar?? Säg att den är ironiskt skriven för den var ju så sabla sjuk! Vem f-n orkar leva ett så intensivt och ”perfekt” liv, blev ju svettig och stressad bara av att läsa om hur den personen tillbringat sitt veckoslut…

  1. Haha, jadu jag och en kompis skrattade väldigt mycket åt den. Men tyvärr verkar den vara på riktigt. Olika människor berättar om sin helg i DN. Det finns några sådana här praktexemplar där folk håller på att skryta ihjäl sig. Sedan finns det ju människor med helt normala helger också. Men som sagt, en del är bara så…

 19. Hej, läste artikeln du länkat till och jag skäms när jag läser den, vad pinsamma en del är ändå. Det är inte riktigt så mitt umgänge ser ut. Har oftast inte rysk kaviar som vi borde prova till förrätt 🙂 Har oftast inte ens förrätt när jag tänker efter. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.