Varför är det modigt av en tjej att ha bikini?

Hej på er raringar! Nu är jag tillbaks i Stockholm igen. Jag kom för ganska exakt ett dygn sedan. Eftersom jag har fel på mitt internet och jag inte vet om jag får det imorgon eller på fredag så sket jag i att blogga igår kväll. Därför får det bli ett snabbt(nåja, allt är ju relativt) inlägg via internetdelning.

img_5264.jpg
Faksimil från danska tjejen Frederikke 23 år som blivit en artikel i Aftonbladet pga den här bilden där hon bär bikini.

Jag tänkte bara ta upp en sak jag tänkt en hel del på de senaste dagarna. Det är det här med rätten att bära bikini. Jepp, ett inlägg till om det. Inte så att jag ska lägga upp en ny bild på mig i bikini. Inte för att jag inte vill men jag har helt enkelt inte tagit någon. Är jag på stranden blir det oftast inte så många bilder, jag har fullt upp med annat. Men det här med bikinibilder av tjocka eller bara lite smårunda tjejer har blivit stort. Att när tjejer som går lite utanför normerna lägger upp bilder på sig själva så blir det en världsnyhet.

Alltså, vad fan är det frågan om? Varför ska det bli så stort och modigt att en tjej som inte är smal visar sig i bikini? Det handlar inte om en diss av mig själv eller andra bikinibrudar i sociala medier, absolut inte. Tvärtom så tycker jag ju att man ska göra det så det blir vanligt och därmed ”normalt”. Att man ska ses om modig för att man har badkläder på sommaren om man väger över typ 70 kilo gör mig så jävla trött, arg, ledsen och irriterad.

Varför ska det vara något konstigt? Varför ska bara smala kunna ta bild på sig själva och lägga ut på Facebook och Instagram och bara få kommentarer som att ”oh vad snygg” osv. Medan tjocka får orimligt många kommentarer om mod och applåderas för att man har på sig badkläder på en strand. Jag förstår var kommentarerna kommer ifrån. Såklart. Att det ÄR modigt att gå emot normerna. Men det är så jävla sjukt att det ska vara så.

Jag hoppas att alla tjejer, tjocka som smala drar på sig badkläder i sommar så det blir normalt och inget att hylla utan bara något som ÄR. Att vi accepterar varandra som vi är. Jag vet att det kan vara svårt, herregud, tro mig, jag får själv kommentarer om att jag är tjock. Att min mage är stor, att jag måste börja träna igen och gå ner i vikt. Att jag måste förstå själv att jag inte får jobb om jag är tjock. Osv osv. Inga nyheter. Men det måste påpekas.

Och ÄNDÅ drar jag på mig bikini. Utan att vara modigare än andra. Men jag vill njuta av solen. Och ja, jag blir ledsen av kommentarer som prompt måste påpeka att jag är tjock och erbjudanden om Viktväktarna i all välmening. Jag VET att jag är tjock. Mycket väl. Jag vill inte ha kommentarer om min kropp. Den ser ut så här just nu. Kan alla bara sluta med sådant? Kan vi alla bara få vara ifred? Kan det sluta bli stora nyheter av att kvinnor har bikini på sig? Är det ingen nyhet eller märkvärdigt kanske, kanske folk slutar komma med sina korkade kommentarer. Oftast kommer ju dessa elakheter dessutom från folk med dålig självkänsla som tror att de blir lite snyggare, eller att ingen ska märka deras egna tillkortakommanden om de bara ger sig på andra först. Anfall är bästa försvar. Typ.

Stor kram på er!

 

Kolla mer

13 comments

 1. Du,där satt den!! Det är ju ingen världsnyhet att det finns mulliga kvinnor! Har funnits i alla tider:)
  Håller med dig- varför kan inte alla få vara ” vanliga” hur en än ser ut…..?? Hälsningar:
  Marita som själv är ”mumsig” men ändå ”vanlig”

 2. Jag tänkte precis samma sak när jag såg den där bilden i Aftonbladet. Jättebra att inte bara smala kvinnor får synas, men vad är grejen?! Herregud, gå ut på en vanlig badstrand (eller på stan!) och titta på hur kvinnor ser ut ”på riktigt”, vi kommer i alla olika former och vikter! Ändå är det nästan uteslutande smala kvinnor som visas upp i olika medier. Verkligen förvridet!

 3. Jag vet! Media måste sluta kommentera kvinnors kroppar hela tiden, vare sig kropparna är runda eller smala! Det behövs inte ”hyllas” hit och dit bara för att en kvinna över storlek 38 tar på sig en bikini. Kvinnokroppen behöver inte kommenteras över huvud taget, om nu inte kvinnan i fråga uttryckligen bett om åsikter av någon anledning. En kropp är en kropp och den kan se ut lite hur som helst.
  Om en lite större man tar på sig badbrallor och går till stranden blir det inga artiklar i Aftonbladet, för det är ju helt okej för män att vara lite mulliga, eller till och med rejält överviktiga, de är ju män och en ordentlig mage ger bara pondus! Arrrgh! Media – låt kvinnokroppen vara!
  Louise – jag önskar dig en underbar sommar, men precis så mycket strandhäng du önskar. Du, och alla vi andra kvinnor, rockar bikinin! 🙂

 4. Tänk om en överviktig kvinna hade en av huvudrollerna i en film, utan att hennes vikt anses vara diskutabel,utan att hon bantar,utan att hon skäms för den eller utan
  att hennes figur öht nämns, istället är hon bara en person i filmen som alla andra.Har hittills aldrig sett en sådan film.
  Tänk om modemagasin hade modeller i alla stl från mager till jättetjock helt självklart utan att det kommenteras eller görs till en grej.Har hittills inte förekomit.Tänk om alla kvinnor i alla storlekar och figurformer kunde gå i bikini utan att nån kom med kommentarer
  om deras kroppar…alla kan bara vara den de är…hittills inte sett det heller. Och varför bryr vi oss om vad främlingar ev tänker om vårt utseende…? Det är ju eg bara vi själva som ska gilla oss själva o klä oss hur vi vill…För tonåringar är det livsviktigt att se ut som alla andra, men nu över 40 känner jag att jag inte bryr mej ett skit om vad andra tycker om min klädsel t.ex,och det är himla skönt.

 5. Du har så rätt! Bra att du tar upp det. Vi behöver prata mer om detta. Känner själv att jag inte vågar visa mig i bikini för att jag inte är perfekt. Däremot dömer jag ingen annan som vågar. Då tycker jag bara att de är just modiga – och jag är det därmed inte… Dumt!

 6. Håller med varför ska de ens nämnas något om vikten? det är media som skapar värderingarna och hetsen med vikten. Sätt ut en bild utan att skriva något om utseende eller vikt? sen tror jag det är alldeles för få skådespelare och programledare etc som är över normalvikt vilket gör att man får uppfattningen att man inte duger att visas upp. All media borde ta ett större ansvar i debatten.

 7. Hej Louise har du provat något från MQ:s senaste kollektion More by Stockholm? verkar ha så fina kostymbyxor och kavajer och klänningar bl a för att se fin ut på jobbet. Ska nog prova något ur den kollektionen.

  1. Hej Helene. Nej bara den där svartvita klänningen jag hade när jag var med i Nyhetsmorgon. Jag har varit runt på flera MQ och kollat efter More-kollektionen men den finns bara i vissa butiker. Som i Sturegallerian och där har jag inte haft vägarna förbi. Men har tänkt ta mig dig i dagarna.

 8. Fast jag brukar märka att det oftast blir en stor grej av det just för att de överviktiga tjejerna som sätter på sig en bikini gör en stor sak av det hela. Denna bilden t.ex. blev ju uppmärksammad just p.g.a. texten tjejen skrivit under bilden. Därför reagerade jag iallafall. Hade denna tjej däremot bara lagt upp bilden och skrivit typ ”en dag på stranden” hade jag bara tänkt ”va fin hon är” och scrollat vidare. Det har jag märkt med många överviktiga just att om de sätter ut en bikinibild så skriver de en text om att de ska få se ut hur de vill, ska få bära vad de vill os.v. istället för att bara skriva något vanligt. Tror inte bara en bild på en överviktig person skulle skapa lika mycket rubriker då.

  1. Nej självklart är texten viktig. Men det är mest pga bilden som media nappar och slår upp stort. Jag själv inspireras inte ett dugg av till exempel storväxta modeller eller andra tjocka bara för att de är snygga på bild. De måste ha något att säga också. Det hade ju den här tjejen. Så det är bra att budskapet uppmärksammas. Samtidigt som det är galet att det ska behöva uppmärksammas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.