Svar från Generous på Lindex

Som ni vet skrev jag ett mail till Lindex där jag dels delgav dem vad jag själv tycker om sortimentet på Genegous och dels vad ni som kommenterar tycker. Jag skrev om att storlekarna blivit mindre och att några till och med försvunnit. Om att vi vill ha modernare kläder. Och att jag faktiskt sett en bra uppryckning på den sidan nu i vår. Jag hoppas de fortsätter på den stilen och inte tantar till sig igen. Jag ska även maila Kappal och Hm tänker jag och sedan sammanställa mina tankar och fakta till en artikel. Men först ut var alltså Lindex där jag inte tänkte nöja mig med ett standardsvar. Och det fick jag inte heller utan ett vänligt brev av Katrin Pellmé, sortimentschef Generous.

Eftersom många av er engagerar sig i frågan lägger jag ut hela brevet här.

Hej igen Louise!

Tack för ditt mail gällande Generous, vi uppskattar all respons från våra kunder, det hjälper oss i vårt arbete med att utveckla sortimentet.

Dina främsta frågor var:
1. varför har storlekar ändrats och blivit mindre?
2. varför har storlekar tagits bort?

1. Våra storlekar har inte ändrats. Vi följer standardiserade mått och dessa är desamma som de varit tidigare. Men vi har olika modeller med olika passform.

De jeans du provat och kommenterar är tighta slim fit modeller, och vi har hört från många kunder att de upplevs små. Och vi håller med, de är tighta. De ser också små ut när man håller upp dem, eller lägger dem ovanpå en byxa i annat material, eftersom de är sydda i ett superstretchigt material som töjer sig mycket när de kommer på.

Massor av kunder älskar dessa jeans, vi har fått mycket positiv respons, så de ska nog vara precis som de är.

MEN, vi har haft för många modeller stöpta i samma form, och haft för få i lite lösare passform och det har varit en brist. Så där blir det bättring, och mycket tack vare er kunder som kommenterat och tyckt till. God hjälp, tack för det!
Om du upplever att andra plaggtyper (toppar, blusar, stickade tröjor) också blivit mindre i storlek får du gärna höra av dig om det.

2.Våra storleksbågar sträcker sig upp till 54 på många plagg, och upp till 52 på andra. Detta baseras helt på hur vi säljer. Stl 54 säljer ofta av dåligt, och blir hängande kvar. Men i de tighta jeansen skulle vi absolut ha haft stl 54!!

Vi följer kontinuerligt försäljningen på resp storlek, och om en vara visar sig sälja bra av en ytterstorlek lägger vi till fler, alt. ännu en storlek, i kommande leveranser. Så när vi ser att ytterstorlekarna drar justeras storleksbågarna. Vi vill pricka så rätt som möjligt till så många som möjligt!

Det är härligt att höra att du blev vänligt bemött i vår butik! Och, även om du inte riktigt trivdes i våra jeans måste jag säga att du var väldigt snygg i våra plagg! Vi tar din feedback till oss, så hoppas jag att du snart har ett par jeans som sitter bekvämt.

Så en annan grej, du nämner att det ofta är tantiga mönster på plus-size plagg, men också att du uppmärksammat att vi ändrat oss lite där, och det är precis så! Vi har gjort ett jätteryck modemässigt och strävar efter att bara göra trendiga, snygga Generousplagg till alla fashion-intresserade kvinnor! Så jag hoppas verkligen att du hittar plagg du gillar hos oss framöver, och hör gärna av dig igen om du har synpunkter eller observationer som du vill dela med dig utav!

Mvh/Katrin Pellmé, sortimentschef Generous

Det här tycker jag var ett shysst svar, eller vad tycker ni? Jag blir uppriktigt glad när de tar åt sig vad vi som kunder tycker och säger. Och som sagt, jag tycker att just Lindex har hoppat upp flera snäpp när det kommer till kläder jag själv vill ha. De som är värst just nu är nog tyvärr Kappahl. Så ett mail till dem med mina och era synpunkter står näst på min lista.

Jag vill ha, eller jag kräver snarare, att det ska finnas lika snygga kläder till oss med större former som till våra slankare systrar. Som det är nu blir jag nästan tacksam för att det kommit ut några jeans som faktiskt är moderna. Slitningar, lagningar, lappar…Men jag ska ju inte behöva känna mig tacksam som om jag får en present. Galet egentligen men så är det. Tills vi ändrar på det.

Stor stor kram till er! /Louise

Kolla mer

26 comments

 1. Hej! Jag är inte nöjd med deras svar, för varför sluta göra kläder efter stl 54??? Jag tycker de är fega….var på Lindex igår, min syster som drar stl 52/54 kunde inte ha deras skinnjacka den satt så illa och och var jättetrång över axlar och armar…sen håller jag inte med om byxorna…de är mindre i stl om jag jämnför med de jag köpte innan de gjorde om sitt sortiment….så jag får väl gå i mina lappade gamla jeans innan jag hittar nån affär som har snygga jeans i min smak….kanske KappAhl har, har hittat hos dem som är okej ibland…

  1. Hej Lotta, Ja jag håller med dig om varför plagg bara går till 54 när de mindre modellerna som storlek 44 ju faktiskt redan finns på ordinarie avdelningen, och där är de till och med större. Så om man är runt storlek 44 har man dubbelt att välja på. Både från vanliga och ”ovanliga” avdelningen. Man kan tycka att de borde satsa mer på oss som verkligen behöver gå in bland specialstorlekarna i så fall. Likadant med generous underkläder. Dem tittar jag inte ens på längre då kuporna slutar vid D och ibland sträcker de sig till dd. Det känns som ett skämt. Sedan kan jag förstå att de tittar på varför de största storlekarna är de som hänger kvar längst för det har jag som kunde också upplevet. Finns det byxor upp till storlek 56 så är det nästan alltid de och tröjor i 3 xxl som hänger kvar till rean. Jag vet inte om de som drar dessa plagg inte vill/vågar gå ut i butik och prova kläder utan beställer på nätet istället. Så ja, jag begriper att de kollar vilka storlekar som går men då vi är många som upplever att plaggen blivit mindre är mindre borde det ju gå mer och mer av de största storlekarna nu. Vi får väl se.

   Jag hittar själv oftast byxor på Kappahl. Topparna på xlnt gillar jag inte alls men byxorna däremot. Här är ett par jag testat (ska lägga in i bloggen)i blåttt, även om länken är till grå jeans. Snygga och går till stl 54. http://www.kappahl.se/article/xlnt_jeans_422014

   1. Jag saknar Lindex Jeans som fanns för många år sen: Calamity Jean 🙂 Då hittade man även jeans för oss som är under 165 🙂

 2. Tycker det var skönt att för en gångs skull inte se ett kopierat mass-standardsvar och inte en massa försvarstal rakt igenom. Men mycket finns kvar att göra och lyssna på hos plus-kunder. Snart kommer många fina skjortor och blusar som är svintighta i ärmarna…I regel har man ju inte direkt proportioneliga armar om man är större eller ”normalstor” men inte gymmar armarna tighta. Man ska väl få vara fin ändå?
  Tummen upp till dig som mailar och undersöker! 🙂

  1. Hej Sanna. Ja det där med tajta ärmar har jag redan märkt av. Jag brukar kunna ha en del av Lindex vanliga sortiment upptill men det är just i ärmarna det skiter sig. De är alldeles för trånga! Jag har inte upplevt på samma sätt att generoustopparna är tajta i ärmarna men å anda sidan är topparna ofta stora och fladdriga överlag där så jag blir inte speciellt sugen på att testa. Vi får väl hoppas att de fortsätter kika in i min och andras bloggar för att få ett hum om hur det verkligen ser ut i provhytterna runt om i landet.

 3. Hej Louise!

  Deras svar ang att storlekarna INTE ändrats är lögn! Jag har två par exakt likadana jeansleggings – samma märke, samma slitning. Skillnaden var att jag fick gå upp en storlek nu sist (och jag VET att jag inte har gått upp, snarare slimmad till mig).
  Samma sak med toppar. Jag har alltid haft stl L tidigare, nu sitter XL tight ibland.
  Så nej, deras svar var inte särskilt tillfredsställande. Ett långt snällt svar, men inte mer…tyvärr.

  Tack för att du engagerar dig!
  Kram
  Anna-Karin

  1. Hej Anna-Karin, Ja jag upplever också att storlekarna blivit mindre och det var ju därför jag hörde av mig. Just det där hon skrev om att jämföra storlekar i olika material förstår ju jag också att det blir fel. Jag har jobbat så mycket i butik och provat så otroligt mycket kläder genom åren att jag har koll på det. Vissa färger (även om det är samma modell) töjer sig till exempel mer än andra. Grått blir oftast störst. Men om de gör byxor i superstretchigt material ska jag ju som konsument kunna få på mig dem i samma storlek. Jag ska inte behöva gå upp minst en storlek då. Så nej, det beror inte bara på materialet i de där specifika jeansen.
   Så visst har de lång väg kvar att gå men jag tror på riktigt att de lyssnar. Hoppas jag..haha.
   Kram

 4. Jaha du! Tycker inte svaret var nåt särskilt men hon lyckades smickra dig! 🙂

  Vi får väl se vad deras stora ”jätteryck modemässigt” innebär i framtiden och hur väl dom lyckas med att erbjuda trendiga kläder till oss plussize-kvinnor. Har inte sett nån förändring ännu i alla fall.

  Tack för att du engagerar dig!

  1. Hej Zhine
   Haha, smickra mig vet jag inte om hon gjorde. Eller jo, jag tycker om att det var en personlig ton i brevet och att de verkar ha tagit åt sig en del. Det är ju inte som att jag backar tillbaks från något jag tycker är viktigt bara för att jag får en komplimang, då vore jag en jävligt dålig journalist 😉 Jag håller med om att jätterycket kanske inte är så jättestort än men jo, jag märker en förändring när jag kollar på kollektionen som finns ute i butik nu om jag jämför med förra året då Lindex var tråkiga överlag. Både på vanliga och på plussize avdelningen. Hoppas det håller i sig och tar fler kliv uppåt.

 5. Det verkar som Lindex har lyssnat pa kritiken i alla fall, sen om det blir förändringar det vet man ju aldrig. Jättebra att du även ska maila HM och Kappahl och dessutom skriva en artikel om detta.Detta ämnet skulle även kunna tas upp i ett TV program ex. Nyhetsmorgon eller Efter tio i TV 4.

  1. Deras FB-sida skulle väl slås ut av kommentarer om dumma, lata tjockisar tyvärr..Kan även tänka mig ”försiktiga” kommentarer från programledare om att man kanske borde banta istället.

   1. Sanna, ja om det skulle bli en öppen debatt om detta får man räkna med att en del säkert hade kört benhårt på linjen att tjockisar ska utrotas, att man ska straffas med fula kläder om man inte orkar träna och äta rätt, att vi kostar samhället osv. För det är hysteriskt nu med bantningstips precis överallt. Facebook svämmas över av folk som tränar eller så kommenterar man att man inte kan träna av olika anledningar. Visst är det bra att folk är hälsomedvetna men jag tror inte att övervikt kommer att försvinna. Bara för att kropparna ser olika ut ska man ju inte klassas som en andra klassens medborgare som jag faktiskt känner mig som ibland. Sjukt men sant.

  2. Nej förändringar brukar ta tid men någonstans ska de ju börja och genom att vi faktiskt säger ifrån, att vi inte nöjer oss Cirkus Scotts gamla tält längre, så borde ju företagen ta åt sig. Lyssnar man inte på kunderna är man illa ute. Jag funderar som bäst på hur jag ska få ihop en bra artikel om detta för visst bör det tas upp. Kan de yla högt över smala skyltdockor kan de väl i alla fall hojta lite om hur det ser ut på andra sidan storleksspannet också.

 6. Det var ju ett personligt brev och inget autobrev, vilket är jätte bra. Nja jag vet inte vad jag ska tycka om själva innehållet.
  Det låter som de tar åt sig men oxå att de försvara sig lite grann.

  Jätte bra att du undersöker frågan om detta. HEJA Louise.

  1. Sandra. Ja jag är nöjd med att jag fick ett riktigt svar och inte som från HM där jag får samma standardsvar som alla andra. Att de försvarar sig är ju väntat, det tror jag alla företag gör, men jag tror att de tar åt sig också och det är ju bra det. Vi konsumenter måste lära oss att använda våra röster. Inte bara knyta näven i fickan och svära hemma. Nej ut med det! 🙂 Kram

 7. Jag minns inte sist jag ens provade byxor på Lindex/HM/KappAhl, jag har faktiskt gått över till DEA Axelssons byxsortiment. Ja, jag vet… Det är inte hippaste butiken i stan, men just vad gäller lite snyggare vardagsbyxor funkar de bra. Deras modell Thea på jeansen är min nya favorit!
  Nu hoppas jag att det kommer lite roligare modeller och färger i vårens sortiment hos ”jättarna”, tack för att du trycker på, Louise!

  1. Ninna, ja det är ju tyvärr så att om man är större så nöjer man sig ofta med ”funkar bra”. Hur många normalviktiga köper byxor som ”funkar bra” för att de inte hittar andra? Det är jättetrist att det ska behöva vara så att man nöjer sig med vad man kan komma över istället för att det är roligt och lustfyllt att hitta kläder som gör att man känner sig snygg.

   1. Ok, ”funkar bra” var kanske lite felformulerat… Jag gillar basbyxor och låter hellre överdelarna göra jobbet och då är DEA:s byxor helt i min smak. Jobbar på kontor och behöver vara neutralt klädd. Slitna jeans går helt bort och då är det inte så lätt att hitta mörka modeller hos KappAhl eller Lindex. Att DEA:s byxor sitter bra över mage, rumpa, lår, finns i 3 olika längder och dessutom till bra pris är ren lyx tycker jag! Nu finns det också modeller i flera färger, så jag har gone crazy och köpt ett par knallblå inför våren.
    Det jag önskar mest är att det inte ska göras skillnad i utbudet utifrån storlek, dvs inte vissa kläder upp till stl 42/44 och sedan helt andra i 46 och uppåt. Om det finns en snygg top, så ska den finnas från 34 upp till 54.

 8. Hej!
  Tycker det är jättebra att du mailat och även pratat med dem på Lindex. Låter bra att maila H&M och KappAhl också. Provade också jeansen med dragkedjor på låren och fick knappt upp dem över rumpan i stl 52. Hade nu stl 50 på andra jeans på Lindex och har förut haft stl 48, så att storlekarna blivit mindre stämmer inte. Även om de säger att de har tajtare modeller så borde de ju inte vara tajtare i midjan? Jag kan oftast ha tröjor i XL eller L på vanliga avdelningen. Generous topparna är ju inte speciellt kul, ofta stora som säckar och omoderna. Skönt om de skärper sig där.
  Tack för en bra och inspirerande blogg.
  Kram Elin

 9. Tack för att du engagerar dig! Okej svar, väldigt vänligt, men liksom andra skrivit, storlekarna är inte som förut, man får gå upp några storlekar. Å andra sidan så sitter mina 48:or väldigt bra, så det har jag inget emot. Mina storlekar finns ju kvar… Men förstår om de i ytterstorlekarna reagerar.

  Tycker att du borde få betalt för ditt bloggande någonstans. Du gör ett finfint jobb! Kram

 10. Vågar jag skriva nåt här? 🙂

  Jag jobbar nämligen som storleksmodell på Lindex Generous-sortimentet och det är min kropp de arbetar utefter i min storlek. Så jag är verkligen i kontakt med personerna som arbetar fram deras kollektioner.

  Jag tycker det är kanonbra att du hör av dig till våra största klädkedjor, för jag håller verkligen med om att det ofta är riktigt svårt att hitta kläder som passar och som samtidigt ser coola och snygga ut. Det är ofta man struntar ens att gå in i en butik för man vet redan innan att ens storlek inte kommer att finnas.

  Ha det gott därute och shoppa lugnt 😀

  1. Haha, klart du vågar skriva 😉 Det är bra med debatt tycker jag. Man får gärna tycka olika så länge det görs på en bra nivå. Nu menar jag inte att du tycker så olika utan tvärtom ju håller med, men att i min blogg måste man inte hålla med.
   Jag blir nyfiken på om du då testat de olika jeansen och om du märker skillnad? Jag för min del märker skillnad på hur till exempel både hm och lindex storlekar blivit mindre genom åren. Om inte annat syns det när man hittar ngt gammalt plagg på secondhand, de är inte alls likadana i storlek som nu. Och det här med att personal i butik själva tycker att generous blivit mindre och att den storlek 44 på generous är mindre än 42 på vanliga avdelningen? Ngt du testat? Nyfiken i en strut 🙂

   Det här med att kläderna ofta är mer tantiga på plusavdelningarna är något vi tillsammans får jobba för så att företagen fattar att även storväxta tjejer faktiskt vill vara moderna och snygga.
   Ha en finfin fredag.

   1. De har ju vissa mått och storlekar som de följer, men om jag inte missminner mig så uppdaterade de sina storlekar utefter nån ny standardisering för några år sedan och då tycker iaf jag att storlekarna blev drygt en halv storlek mindre än vad de var förut. Alla butiker och märken har ju sina egna mallar utefter hur storlekarna skall vara och det gör väldigt stor skillnad på vad det är för material. En gång för längesedan var jag ute och fick prova kläder hos olika kedjor lite i smyg och där märktes stora storleksskillnader på olika märken. T ex Zizzis jeans var stora i storlekarna medan Åhlens+ var väldigt tajta och små. Ja det är baskemig inte lätt när man inte följer normerna vad gäller storlek!

    Jag vet inte hur jag kom in på din trevliga blogg, men när jag läste om detta kunde jag bara inte låta bli att skicka en kommentar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.