Jakten på jeans

Hej på er, hur mår ni idag? Jag lovade ju en jeansjakt häromdagen, men det kom annat emellan. Men nu så. Jag är alltså på jakt efter ett par helt vanliga jeans. Men det är svårt, skitsvårt. För om man är kort och tjock är utbudet jäkligt skralt. För det första är det bara plus avdelningarna hos kedjorna som har brallor för mig om man inte ska leta på nätet då utan faktiskt vill prova i butik. Och utbudet där är ganska gräsligt. Jeansen har ofta en konstig tantig struktur. Släta liksom, eller med färdiga slitningar som ser allt annat än naturliga ut. De är dessutom aslånga i benen.

Varför tror designers att vikt och längd följer en kurva som om vi vore växande barn och inte vuxna kvinnor? Tar man de största storlekarna är de också längst. Men faktum är att de längsta tjejerna jag känner (+180 cm) är normalbyggda och skulle drunkna i ett par 52’or. Och tvärtom är de rundaste jag känner inte speciellt långa utan mer medellängd. Och den är 167 cm. Sist jag kollade i alla fall. Det kanske är nån cm skillnad nu. Men kring det i alla fall.

Men på storstorleksavdelningar är det låååånga ben som gäller. Ben som dessutom i många fall är raka eller utsvängda. Vilket betyder att man måste lägga upp dem som man inte vill snubbla över brallorna. Och att lägga upp hemma, tja vi vet väl alla att det inte blir särskilt snyggt utan snarare ger tönt-varning. Det krävs kryptråd att få det snyggt. Sådan har inte jag och jag skulle förmodligen inte få det snyggt ändå. Så då är det skräddare som gäller, och vips har jeansen blivit ganska mycket dyrare.

Därför vill jag ha byxor med smal fot. Dels för att jag slipper lägga upp dem, men också för att jag tycker det är snyggast på mig. Utsvängda jeans är i mitt tycke snyggast på ett par långa och slanka ben. Sedan får andra tycka och ha vad de vill. Men min blogg handlar ju om mitt tyckande. Och så tycker jag.

Här är jeansen jag hade när jag gav mig ut på jakt. Jag köpte dem för några år sedan och som synes har jag inte lagt upp dem än. Så jag använder inte dem. Men nu har jag inga långa, utan bara ankelkorta jeans kvar (de andra har gått hål i grenen, vem hinner få hål på KNÄNA liksom?). Så jag tog dessa och såg inte klok ut. Jag vek upp dem inåt men det blev inte ett dugg snyggare.

img_3686.jpg De här var smala i benen men otroligt långa. Lindex

img_3687.jpg Jag drog upp dem men då var de korvade lite här och var.

img_3688.jpg Och i midjan..alltså. Gummiband som på ett barn. Nej fy!

img_3689.jpgOch så de här. Behöver jag ens säga något? Lindex.

img_3718.jpgDe här är från Zizzi. Himla sköna men jag tyckte inte om slitningarna. Dock har jag tidigare testat andra från samma märke som jag gillar, men nu hittade jag inga just på Åhléns avdelning. Kom ihåg att storlekarna på Zizzi är större än till exempel på Lindex. Jag måste ha 52 på Lindex (ja jag tycker också att det är skitjobbigt att erkänna det), men Zizzi kan jag ha 48 i.

img_3667.jpgMen jag hittade ett par jag faktiskt gillar. Inte drömjeansen men helt okej. Dock är just de här på bilden lite för små. För även om jag satsar på att börja på gymmet igen och köra som f-n där, så vill jag ha ett par som passar NU. Inte om ett tag. Då får jag hellre köpa nya då. För små kläder är varken snyggt eller bekvämt. Eftersom de är slut i alla butiker i Stockholm (det fanns ev något par i en butik långt utanför city, långt åt fel håll för mig) så beställde jag dem via nätet. Tar man till butik blir det dessutom gratis frakt. Plus att jag hade 200:- i bonus. Så 199:- blev det allt som allt. Lindex.

lindexslimjeans

Är glad att jag äntligen har ett par långa, men inte sketlånga, jeans igen. Eller om ett par dagar i alla fall. Jag har letat i flera månader nu. Nu när jag ser bilden minns jag inte att det var två knappar i dem. Hmm, nåja, de här har jag beställt och de hette likadant i butik så jag hoppas att det är samma och att de passar…Men nej, nu ser jag ju att det inte är samma.  Varför heter de samma sak när det inte är samma bralla? Jag hoppas bara att det inte är de där skitsmala som jag inte ens fick på mig ens i största storleken. Fasen alltså. Håll tummarna. Annars står jag där med rumpan bar igen. Från Lindex.

Tänk vad man kan komma på under tiden man skriver. Nåväl, ha en fin dag nu alla 🙂

Kram /L

Kolla mer

29 comments

 1. Hej! Känner igen mig i alla dina bilder! Själv går jag ingen annanstans än till zizzi och köper jeans. De är lite mer moderna. En del butiker har tantigt stuk men det går att hitta zizzi butiker men mer ungdomliga jeans. Benen är långa även om man är 170 cm lång som jag. De tror att man är 2m lång bara för att man har lite rumpa. Värst är när linningen i midjan är för liten så att magen ser ut som en stor boll framtill. Inte smickrande!
  Var handlar ni andra läsare jeans?

 2. Problemet med får långa jeans är detsamma i normalstorlekarna… Jag är 163 cm och måste alltid fålla upp mina jeans, om jag inte går till en jeansbutik där det finns olika längder i samma modeller!

  Och att hitta jeans är hopplöst, även om man är ”normalbred” 🙂

 3. Jag kan trösta dig med att jag som ”ganska normalviktig” också har ett aber när det kommer till att köpa jeans. Och dessvärre verkar det som om att de bästa jeansen jag köpt finns på GAP. Vilket är problematiskt pga uppenbara orsaker.

  Har också varit på storlekar som 48 och 50 (är nu 42/44) och dessvärre förändras inte formen på kroppen som man skulle önska även om man går ner i vikt. Eller gjorde inte på mig iallafall.

  Hoppas jeansen blir bra!

 4. Ja, alltid är det något problem man har 🙂 Jag hittar aldrig
  jeans som är nog långa…ändå är jag ”bara” 180 cm. Kan ha
  byxorna i skorna på vintern, men nu blir det problem igen.

  1. Ja jag har som sagt var vänner med samma problem. Det handlar snarare om att sprätta upp sömmar och lägga ner än att lägga upp. Och själv är jag tvärtom. Jag förstår att man inte kan ha längder till alla men det är lite dumt att tro att längd och vikt följs åt. Ellos är bra där som brukar ha flera olika byxlängder. Men så vill man ju kunna prova också. Det är synd om oss 😀

 5. Jeans verkar vara ett problem för alla storlekar! Min dotter som är 188cm och jättesmal, har också svårt att hitta jeans som passar i mifjan och på längden.

 6. Nej fy vad jobbigt det låter. Att prova jeans som aldrig passar helt, är usel kvalitet eller för dyra är ju en sak. Jag kan ju fortsätta och leta och hitta några ok iaf. Det låter hemskt att vara begränsad så! Underligt hur de tänker som tillverkar kläder ibland.

 7. Ja tyvärr har man problem både som lång och kort, verkar som om klädindustrin förutsätter att man är 170 lång och har ”medellånga” ben…vad det nu är.

 8. Jeans är det värsta som finns att hitta! Jag har haft 48/50 tidigare o är dessutom ganska lång. Det var nästan omöjligt att hitta långa jeans. Tidigare hade ju tex lindex extra långa, men de hjälper inte speciellt mycket med ett par cm längre. Nu har jag 42/44 beställde faktiskt från bonprix. 89 cm beninnerlängd! Hurra! Dessutom funkade midjan. Annars börjar ju den tiden på året när man kan komma undan med 7/8 jeans…;)

 9. och på mig blir 7/8 dels byxor så långa att de ser ut som jag har krympt dem på längden i tvätten. Alltså precis så mycket för korta att det ser töntigt ut. Gillar inte mina taxben. kan säga att oavsett om jag har 36 eller 56 i storlek har jag det problemet. Ett tag hade zizzi 78 i längd o de var perfekta vet inte om de finns kvar

 10. Jeans är alltid ett problem. Jag har riktig jeansångest varje gång det är dags att köpa nya. Men dom sista som du provade och också beställde var jättefina. Vet inte om det är jag som är vårtrött men jag missade var du hittade dom?

 11. Jag har precis som ovan problemet att inga jeans någonsin är tillräckligt långa. Köper stuprör och har i stövlar på vintern och uppvikta på sommaren men skulle gäääääärna kunna välja någon gång!:( Jeans är omöjligt verkar det som:(
  Och de där eländiga slitningarna och bebisklädes-midjan haaaatar jag med!
  Kram och hoppas dem beställda passar!

 12. Zalando har ett bra utbud. Tex New looks curves och Dorothy Perkins curves. Ja, visst blir de för långa. Men snygga och hög midja. Och det finns ett snyggt sätt att behålla originasömen när du lägger upp ett par jeans. Jag kan bara inte länka här. Men googla och titta på bilderna så förstår du. Lycka till!

 13. Jag är 188 cm och har än så länge endast hittat ”långa” byxor på Zizzi, dock inte tillräckligt långa. Men det måste ju duga. För mig har det vart tvärt om vad gäller toppar. Jag har fått uppfattningen om att kedjorna/affärerna tror att om man är stor så är man kort. Jag hittar nästan aldrig toppar som är tillräckligt långa. Eller om man är stor så vill man se ut som ett tält! 😉 Tycker dock att initiativet som Lindex tagit ( som jag läste i ett tidigare inlägg ) med att ta bort plus size avdelningen och istället utöka storlekarna på den ”vanliga” avdelningen låter toppen. 🙂

 14. Hej! Några flåshurtiga tips, hehe:
  JC lägger ju upp jeans du köper där. Kanske lite dyrare men ändå värt?
  När favvojeansen går sönder i skrevet kan du testa att lämna in dem på lagning hos skräddare, bör kosta typ 150 spänn.
  I väntan på gymkort – vet du att din iPhone har en stegräknare? Under Apple hälsa? Utmana dig själv och ut och traska! Vill du styrketräna gå till ett utegym och ladda ner försvarsmaktens nya app, där finns det många tips på pass! Hej svej!

  1. Hej Sofi och tack för tipsen. Tyvärr finns det inga jeans för mig på Jc. Det får bli om x antal kg Och jag har gymkort nu så det blir att gå dit och köra. Tänkte ta och utnyttja min Apple watch mer, lär ju finnas räknare och grejor i den också Ha en fin tisdag nu!

 15. Sofi det app tipset tackar jag för. Perfekt vi har i hålan Hörby ett utegym men jag vet inte hur jag ska använda det. Nu fick jag hjälp

 16. Hej! Jag köper byxor på Kappahl, Lindex och H&M (stl mellan 44 och 48 beroende på modell).Har inget emot ”jeggings”, tycker att de är mest smickrande eftersom man då får smalheten på benen och inte sådär breda knän som inte är så snyggt. Har alltid tröja som går nedanför rumpan så det syns ju ändå inte. Och jag tycker inte alls att det ser så hemskt ut att sy upp jeans med vanlig maskin. Man kan sy med blå tråd så blir det diskret. Efter lite användning och några tvättar märks det inte, promise! Då har jag ändå jobbat på JC och sytt upp tusentals jeans på riktig maskin…

  1. För min del gillar jag inte gummiband i midjan för att dels så putar magen mer och dels så tycker jag som päronformad att det är obehagligt att dra i brallorna så att gummibandet nästan slits av för att sedan hamna rätt först när de kommit över höfterna. Men knapp och gylf är det inte samma sak. Så nej, hu för min del.

 17. Vilken tur för mig o andra läsare att du orkar ge dig ut i jeansdjungeln och leta, stort tack för det! Men nu undrar jag också var du hittade de jeansen du fick beställa på nätet?? Riktigt snygga 🙂

  1. De är från Lindex. Men som sagt, jag tror inte det är samma sort som jag beställt och som jag provat. Jag misstänker att det är ett par snorsmå jag redan provat men tvärdissade. Men de i butik gillade jag.

 18. Letar också jeans och blev nyfiken på var du hittade dom som satt snyggt och kändes bra. Snyggt att dom är lite ljusare nu till sommaren! 🙂

  1. De där jag gillade men som jag inte tror är samma som jag beställt kommer från Lindex. Just de jag provade verkar inte finnas på nätet längre och inte så många kvar i butik heller. Inte i min storlek iaf 😉

   1. Tack, då ska jag se om dom finns här i Limhamn eller Malmö. Jag pratade med en trevlig tjej i lindexbutiken i Limhamn som sa att de har en ny tjänst hos Lindex nu. Du kan tydligen beställa hem allt i sortimentet i önskad storlek till butiken. Du betalar när du beställer, provar i butiken när du hämtar och har inget köptvång om det inte passar eller du ångrat dig! Jag tycker att det verkar väldigt bra! Ett litet tips för att slippa springa runt i alla butiker och leta eller beställa på nätet! 🙂

 19. Håller med ang benslut, många säger att kraftiga ska ha bootcut men på mig ser det inte klokt ut, gillar smala ben. Provade lindex jeans i lördags, crooped med hög midja som skulle vara rymligare och jag fick inte upp 44 hela vägen jag som har 42-44 i storlek, inte klokt. Har alltid max 44 i byxor och de skulle vara mer rymliga??? Har sjukt svårt att hitta jeans i Sverige. Köpte ett par svarta stretch jeans i mataffär i usa bästa jag haft så nu har jag bett min svägerska där ta hem 4 par i sommar. De kostade 150 kr st. Önskar märket fanns i Sverige! Kanske ska ta in det o sälja

  1. Jag har beställt på nätet och valt att hämta i butik och sen när jag hämtar provar jag i butiken och lämnar ev tillbaka direkt fungerar toppen.

   1. Ja jag hämtar också i butik. Det som var bra som en annan tjej föreslog men som jag inte visste om är att man kan betala också i butik. Det vore ju bra så slipper man göra det innan liksom. Men det är bra att slippa frakt och sådär om man nu ändå har nära till Lindex butiker. Mina har kommit nu så jag ska iväg och kolla dem idag.

  2. Ja som sagt, jag är rädd att de där jag beställt är ett par jag provat men som jag inte fick på mig ens i min vanliga storlek. Det hade inte hjälpt med en storlek större heller. Fattade ingenting och blev skitsur. Och nu är det kanske de där jag beställt. Fasen! Och ja, ta hem och sälj för att hitta passande brallor är ett aber i vårt land.

 20. Usch, detta jeans-helvete! Jag letade högt och lågt ett bra tag innan jag hittade något som passade bra. Kappahls joggerjeans blev det till slut. Helt underbara! Mjuka, hög midja som döljer flabbet och ben som passar mina korta tax-ben. Och jag som vanligtvis får köpa 44-46 har alltså stl 40 i dem! Nästan så man kan inbilla sig att man är smal ;-P

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.