Jag är så jävla trött på sockerdebatten

Jag gillar oftast Facebook, det gör jag. Det är kul att få kontakt med nya och gamla vänner där. Se vad de har för sig nuförtiden. Jag tycker det är mer intressant att få veta hur folk mår och sådär än att se skrytbilder från skidbacken eller fotbilder mot havet. Men folk är olika. En del blir irriterade om man skriver att man är sjuk (du är ju sjuk hela tiden. Nej det är jag inte) och föredrar själva att bara lägga upp bilder där de fredagsmyser eller är på semester. Det får man ta på fejjan, att alla inte föredrar samma sak.

Men något jag är så trött på att jag funderar på att lägga ner hela grejen är det här med att folk ska pracka på andra vad de själva är övertygade om. Just nu är det socker. Jättemycket socker. Det kommer massor av inlägg varje dag i mitt flöde som varnar för vilket gift socker är. Att det typ är samma sak som att vara sprutnarkoman och injicera heroin. Det är bara gummibandet kring armen som saknas. Lite så känns det.

Alla vet väl att socker inte är bra för en vid det här laget? När jag var liten tänkte jag att det är ju bättre med socker för det är fett man blir tjock av. Det var man itutad då, att fett var det farliga. Nu är det socker och nu ska man äta fett. Givetvis går forskningen framåt och vi vet mer nu än för 30 år sedan då jag tänkte att socker var mest skadligt för tänderna.

Så ja, socker är ett dåligt val. Jag tycker att man ska äta mindre socker, och definitivt inte ge en massa sockerstinn skit till sina barn. Men vet inte folk det? Jag känner ingen som är så dum i huvudet att man inte har koll på det. Jag är inte tjock för att jag inte vet vad jag borde stoppa i mig(jag vet att debatten inte bara handlar om övervikt, men den är en stor del). Nu är det sockerskatt som är frågan. För det har man infört i Norge. På läsk i alla fall. Jag vet inte om det skulle hjälpa i Sverige, för folk gör sina dåliga val ändå. Och jag vill vara fri att göra det.

För vi vet att nikotin är farligt och ändå dras det halsbloss på äckliga cigaretter. ALLA vet att det är farligt med cigaretter och att de kan leda till många sjukdomar och för tidig död. Men ändå väljer man det. Och det får man. Det jag inte gillar är att själv utsättas för röken för det är obehagligt i halsen (känner även så med hårspray och deo, jag får dåligt med luft så doktorn trodde det kan vara någon slags astma). Förutom att det luktar så jävla illa. Men om det inte drabbar andra så får folk röka om de nu väljer det. De enda jag bett sluta är mina föräldrar. Som gjorde det. De visste att det var dåligt för en även om jag inte skrev en massa facebookinlägg om det.

Sprit är ett annat val man gör. Alkohol dödar hjärnceller och har överhuvudtaget en dålig inverkan på kroppen. Ändå väljer vi det.

Vi gör en massa val som är dåliga för oss och jag vill vara fri att göra det. Om jag vill äta kött så vill jag inte att en vegetarian slänger upp en film om hur dåligt kött är i ansiktet på mig. Om jag vill äta godis vill jag inte ha sockerfilmen nerkörd i facebook-halsen för sjuhundrade gången. Om jag vill dricka en kopp sprit vill jag inte ha…nej just det…det skriv sällan något om sprit. Det är socker som är grejen nu.

Jag är trött på det. Skittrött!

Kolla mer

19 comments

 1. Jag håller med dig, är också less på debatten som om vi inte förstod men skatten på socker i Norge är ju också för arr det kostar samhället stora pengar när människor äter för mycket socker, dricker för mycket eller röker. Är det rättvist att alla ska betala för dessa konsumtionsproblem? Då behöver det finnas en skatt för att förhindra att det blir överkonsumtion samt till den vård som då behövs, gäller att inte se det ensidigt.

  1. Ja som jag skrev i en annan kommentar så är det inte så mycket skatten jag bryr mig om utan alla som tjatar om det hela tiden och delar filmer och artiklar till förbannelse. Vill de lägga på skatt så..tja..är inte jättebrydd om det faktiskt. Inte det jag ville lyfta utan att jag vill göra mina egna val utan att få saker upptryckta i ansiktet.

 2. Först… vad SNYGG bloggen är nu. Och mkt bättre i mobilen.
  Jag håller inte med dej riktigt. Alkohol och tobak är oxå skadligt men på det är det ju extra skatter oxå. Det är helt orimligt att godis är billigare än frukt å bär.
  Sen röker, dricker och äter folk snask ändå men det är ändå ett sätt för staten att påverka människor till att bli mer nyttiga och hälsosamma.
  Kram A

  1. Ja det är inte skatten i sig jag reagerar jättemycket på. Jag tycker också det är galet att det är billigare med gpdis än frukt och grönt. Jag själv till exempel är kass på att äta frukt men det finns en sorts äpplen jag gillar (jazz) men de kostar 40 kr/kg. Så galet om man jämför med godis som ibland kan vara nere i de nivåerna nästan. Men det jag är trött på är att alla ska predika om sockrets faror. På facebook och överallt.

   Kul att du gillar bloggens nya utssende 🙂 Ska fixa headern också bara.
   Kram

 3. Socker kan absolut vara farligt, skapa problem och beroende. MEN det är också individuellt hur man påverkas. Alla blir inte beroende, alla får inte diabetes, alla reagerar inte eller likadant på sötningsmedel som på socker. Jag äter periodvis alldeles för mycket socker (jul tex). Sen kan jag ha perioder då jag äter minimalt med socker utan att det är särskilt jobbigt. Sötningsmedel funkar bra för mig och ger mig inget sug.

 4. Det pratas om sockerskatt, köttskatt och jag vet inte vad mer för allt vi äter är ju farligt för oss. Det är den svenska MYNDIGHETEN som bestämmer att vi ska leva och vara så sunda hela livet så vi kan dö så friska som möjligt. Vi blev även itutade att vi måste äta en viss mängd bröd varje dag för det var bra för oss. Blaha. Under och efter kriget så blandade alla matvarufabriker här i landet i en massa socker i maten för att öka mättnadskänslan. Sen har det bara fortsatt. Där har vi den svenska dubbelmoralen…. Jag är så trött på det där. Det har jag varit sen jag var liten gosse. I det här landet så ska man leva efter ”normen” och vara ”normal”, precis som alla andra. Följa kollektivet… Sticker man ut så är det fel. Efter kriget infördes omsen, (vår nuvarande moms) den skulle bara finnas tillfälligt… Under 90-talet infördes värnskatten, den skulle bara finnas tillfälligt… Jag antar att det bästa är väl att alla slutar äta allt så blir vi härligt friska och sunda. Själv funderar jag på att bara börja äta broccoli, morötter och dricka vatten.

 5. Tycker folk bara kan sluta predika. Socker, kött, alkohol, tobak och nu senast ris..
  När jag började träna hårt för några år sen var det ju poppis att kolla vad jag åt/inte åt. Åt jag en bit choklad eller en macka med skagenröra och cola till så var det ”Men du som tränar ska väl inte äta sånt?”, bara för att nästa dag när man tackade nej till fika få höra ”Men du som tränar kan väl ändå äta en bulle?”. Har blivit mycket bättre på att bita ifrån nu och tolererar inte längre såna kommentarer.

  1. Camilla. håller helt med dig…man får lika många predikningar om man slutar äta socker (fikabröd mm), så problemet är nog inte vad människor predikar till varandra om utan behovet av att göra det. Bra med samhällsinfo om vad som är ohälsosamt men sen kan ”privatdietisterna” sluta kommentera och ifrågasätta andras kostvanor. Sockerskatt vore toppen OM pengarna sedan gick till att sänka tex frukt och bär men så blir det aldrig utan pengarna lär glida in i de nu lavinökande ökningen av omkostnader i landet.

 6. I hear you!! Är också oändligt trött på alla som likt sektmedlemmar försöker påpracka mig deras ”nya” livsstil/diet eller vad det nu är!! Gah! Låt mig va! Gör det som gör dig glad men måste det alltid innebära att det ska predikas, höjas till skyarna och målas på näsan för det?! Nej tack!

  1. Ja tyvärr blir många ”nyfrälsta” smått hysteriska och börjar predika. De som gått ner mkt i vikt predikar om det. De som slutat röka eller blivit vegetarianer öser på med hur dåligt det är med rökning/kött osv. Sedan brukar de lugna sig. Jag respekterar att folk gör sina val, men kan man inte nöja sig med att vara belåten över sin nya livsstil? Man måste inte gå på som om det vore ett väckelsemöte.

 7. Åh vad bra skrivet Louise!
  Jag känner människor som röker men det viktigaste är hur mycket de väger & de har också åsikter om andra människors kroppsvikt & det gör mig så irriterad.
  Hur mycket jag väger är bara min ensak men om jag klagar på att de röker nära mig så blir de irriterade…

 8. Hej Louise! Intressant inlägg! Jag är väldigt intresserad av hälsa och vad vi väljer att stoppa i oss gör med våra kroppar. Tyckte Sockerfilmen, som du nämner, var riktigt bra och informativ. Och visst måste vi själva få välja hur vi lever våra liv och vad vi stoppar i oss, men samtidigt så har vi ett ansvar mot världen och kommande generationer. Jag är vegetarian till exempel (och nej – jag ska inte predika för dig att det är fel att äta djur, även om jag själv tycker det:). Men jag har valt det eftersom att jag inte kan stå bakom att vi betraktar vissa levande, kännande varelser som föda och jag kan inte heller stå bakom den enorma miljöpåverkan som köttindustrin står för. Och eftersom jag känner så här så är jag nog en sån som gärna delar en massa vego-propaganda på Facebook… Men på min egen sida tycker jag nog att jag kan göra det som känns rätt för mig, folk kan ju alltid scrolla förbi… På samma sätt som jag gör när mina bekanta delar bilder av deras barn på pottan eller vad det nu kan vara… 🙂 Ingen gillar väl att bli predikad för ”Så här ska du leva”, men jag tycker verkligen att vi människor måste bli bättre på att göra smarta, hållbara val som inte bara är bra för oss i stunden. Och kan man skapa en liten medvetenhet genom att t.ex. dela inlägg på Facebook så är jag faktiskt för det.
  Jag önskar dig en fin helg!

  1. Att dela något någon gång är helt okej, som jag skrev så är ju folk på fb olika. De som däremot gör det gång på gång på gång blir jag oerhört trött på. Jag lär inte bli varken vegetarian för att folk delar äckliga filmer eller köra hardcore sockerfritt för att man delar varenda artikel som skrivs i ämnet. Kör någon mycket propaganda går jag in och döljer personens inlägg. Och i vissa fall funderar jag över att ta bort honom eller henne. Information är bra men jag vill inte bli matad (alltså flera inlägg i veckan från samma person) med folks övertygelser om varken religion, politik eller veganism. Så fungerar jag och mitt beteende i sociala medier(där jag ser till att inte ens dela blogginlägg för ofta). Jag gillar tonen i ditt sätt att förklara hur du funkar. Så borde debatter se ut. Ha en fin helg du också.

 9. Fast lyft blicken lite… Som du skriver, de flesta förstår att socker (=godis, läsk, fikabröd etc) är direkt dåligt, det är som att slå in öppna dörrar. Ingen kommer att debattera om det. Det som är värre är livsmedelsproducenternas ständiga påhitt att fylla deras produkter med skit istället för råvaran. Socker är något de fyller sina produkter med för att få smak men det finns mycket billigare ’socker’ är vanligt socker och det är ex.vis high fructose corn syrup.

  Tycker du inte att det är bra att man upplyser om vad man ska hålla utkik efter? Nyckelhålsmärkningen t.ex. Där tillåts det socker istället för naturligt fett. Det kan vara lika mycket tillsatt socker i en vaniljyoghurt med nyckelhål som i en coca cola. Det är exakt samma antal kalorier i en naturell yoghurt med högre fetthalt som i den nyckelhålsmärkta vaniljyoghurten för den som tittar på det. Säger inte det nåt?

  Tittade du på Plus förra veckan? Där kollade de på ’nyttig’ frukost som barn ofta äter. Yoghurt, müsli, bröd etc. 28 sockerbitar. Tycker inte du att det är värt att lyfta detta när man som förälder (eller icke förälder) tror att man äter nyttigt?

  Vi vinner alla på att ifrågasätta livsmedelsföretagen som strävar efter att tjäna pengar på så billiga råvaror som möjligt.

  1. Information är alltid bra. Att däremot helt hysteriskt dela länkar är obra. Att folk är halvt hysteriska över socker är det jag är trött på. Jag tycker precis som alla andra att det är sjukt att maten till så stor del består av socker. Det är hysterin jag är trött på om det inte framgick av mitt inlägg.

   1. High fructose corn syrup är verkligen djävulens påfund! Jag bojkottar allt jag hittar det i, nu har de ju börjat skriva glucose-fructose eller isoglucose på förpackningarna istället för HFCS också.
    Ska jag äta något sött så ska det banne mig vara sötat med riktigt socker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.