Hm diskriminerar xl

Godmorgon! Hoppas ni sovit gott och har en bra fredag framför er. Jag känner att jag redan borde vara igång och dammsuga, träna och ha gått till affären för längesedan, men det har jag alltså inte. Seg som en gammal sko är vad jag är. Men jag ska strax dra runt med dammsugaren för en vän kommer vid 12 för kaffe. En vän jag tappade kontakten med av olika anledningar men som jag nu ska träffa igen för första gången på typ 1½ år, ska bli roligt. Det känns nog mer välkomnande om det inte knastrar om fötterna på honom när han stiger in i mitt hem. Så det och köpa ngt till kaffet är första planerna. Sedan möte med af halv tre. Jag tror jag får trampa på cykeln ikväll eller imorgon. Det blev 40 min igår och borde bli detsamma idag. Vi får se.

Här kommer klänningen jag testade igår, den svartvita. Jag gillar den och funderar på att ha den på dejt om ca två veckor. Som vanligt mobbar HM oss som är större och har inte plagget i xl(herregud, var nöjda med bib-avdelningen tjockisar!) i butik, bara på nätet. De kommer att få en påringning av mig angående det där. Ring och/eller maila ni också som känner likadant, det gör nog mer nytta om de fattar att jag inte är ensam om att tycka det här. En artikel ska jag också skriva ihop för det retar ihjäl mig. Varför ska inte vi som drar xl få prova i butik utan bara först när vi beställt hem det? Nu gör jag som så att jag testar i L och sen får man bedöma på ett ungefär om den skulle funka i en storlek större. Vilken smal tjej skulle nöja sig med det? Nej nu är det dags att agera också, inte bara prata om det.

Såhär sitter den i storlek L på mig.
Om den ska sitta såhär rakt så får jag absolut gå upp en storlek. Finns på xl nätet, inte i butik. Klänningen finns i orange/rosa också. Fast jag kör på klassiskt eftersom jag vill ha svarta strumpbyxor och kängor till. 249:-

Kolla mer

24 comments

 1. Ååååh! Den ser ju nästan ut som den där fina jag hittade på Stradivarius. (lr inte hittade eftersom den var slutsåld) Lite mer A-formad så hade det varit den. =)

  Puzz

 2. jag är en STOLT XL kvinna vem är H&M? finns så många andra som erbjuder snygga plagg för lite mer pengar …och så slipper plagget hänga på alla ……

  Ha en underbar dag kram fina du

  1. Goldheart: jag är inte så stolt över att jag måste ha xl, men ta mig fan om de ska hänvisa oss bara till nätet eller en specialavdelning för det. Det gör mig väldigt irriterad. Ha en fin dag raring. kram

 3. Är det bara jag eller ser du inte fantastisk ut i L-versionen? Jag provade samma och när man tog en storlek större (i mitt fall L ) för att den skulle sitta ”rakt” så blev ärmarna helt stela och den blev helt skum (för stor), åkte upp i axlarna (om du förstår vad jag menar). Jag håller på L här! Men – nämner du en dejt bara i förbigående…? Whohoo, vad spännande!

  1. Nina: Tack snälla du. Jo jag funderar på att ta i L faktiskt för jag vet inte om den blir snyggare i xl eftersom det ju är en del tyg över under bysten ändå liksom. Men man borde ju ha möjligheten att testa båda. blä.
   Och ja, helt i förbigående sådär, muhahaaa. Kommer nog mer om det sen 😉

  1. sammelsurium: riktigt jäkla irriterande att en så stor kedja inte kan tillhandahålla kläder både på nätet och i butik. tänk om de tog bort storlek M? Nej just ni får hålla er till nätet. bah!

 4. Lillan, modellen på bilden ser ut som en klädhängare, det gör inte du, du har former! Kommer inte sitta ”rakt” ändå, kommer bli för stor över axlar etc i xl, köp large! Sitter jättebra. Kram

  1. London: Tack snyggo! Och ja, L räcker nog i den här, man ska köra på formen som passar en själv bäst. kram!

 5. och när du säger smala tjejer så menar du sjukligt smala tjejer?

  Jag tycker att du ser fantastiskt fin ut i den klänningen som du har på bilden. Mycket bättre än om den bara hade hängt som på modellen ..

  Visst, A-linjeformade klänningar eller raka klänningar som inte sitter åt någonstans är bekvämt men inte speciellt snyggt på vuxna kvinnor. På barn däremot är det jättesött.

  1. Sandra: jag tänkte faktiskt på det när jag skrev ”smala tjejer”. Men nej jag menar inte sjukligt smala, då hade jag nog skrivit något i stil med ”pinnsmala tjejer”. Med smal menar jag slank. Jag ändrade till och med det till slank men så ändrade jag tillbaks igen för ”smal” är ju ett ganska generellt uttryck som vi ofta använder som ett slags ideal. Det är lite synd att smal ska tillhöra något som ses som sjukligt. Att skriva normal-storlek blir också fel för det är ju inte så att de som inte drar typ medium är onormala. Uh…svamlar iväg men jag hoppas du förstår? Att smal för mig inte är samma som pinnsmal utan mer ..slank. Fast slank låter som något slagt bantnings-pepp så jag gillar inte riktigt det ordet.

   Och tack för komplimangen!

 6. Skrev faktiskt ett argt mail till ett par svenska jeans-företag häromåret (bl a Nudie som var hett då) och klagade på att de inte hade storlekar upp till mer än 30 tum. Man ska INTE behöva ha resårbyxor och fula kläder för att man är kurvig/stor/ kraftig eller vad man vill kalla sig. Men jag fick förstås inget svar.
  Jag har enligt tabellerna 10 kg för mycket, men jag tränar styrka och kondition 4 ggr i veckan och är i kalasform – jag är inte tjock, men jag drar XL och 44 i kläder, så är det bara. Ska jag behöva nöja mig med ett sämre utbud och fulare kläder som inte sitter bra bara för det? Nej, diskriminering av oss stora kvinnor är vad det är. Jag tror att många märken skulle tjäna på att ha kläder i större storlekar, för vi är ganska många som skulle handla då! Upp till kamp! 😉

  1. Magda: Precis! Bra att du reagerar och gör något konkret. Om vi är många som kräver ändring så tror jag det kan bli så. Sitter vi bara på vår kammare och svär i tysthet däremot händer inte så mycket.

 7. Skitsnygg klänning den svartvita!! Du passar väldigt bra iden! snyggare på dig än på modellen. Hur snyggt är det när det bara hänger! lite former ska det väl vara det tycker nog dejten också! Lycka till.

  1. Lotta: Vad kul att du också gillar den. Och ja, jag tror dejten skulle gilla den. Han gillar mina former iaf 🙂 Tack

 8. Det är så alltså, jag har inte frågat i butik men misstänkt att det är så att de inte är XL i butiken! Vilket skit! Min sambo gnäller att jag ofta beställer från HM på nätet men nu har jag ytterligare en anledning till att göra det då jag behöver XL, skriv en artikel för bövelen du som är så duktig på att skriva!! =)

  1. Jenny: ja så ofta som jag är på Hm sen jag började blogga så jo, så är det. Jag är inne titt som tätt för att se om det kommit in ngt nytt jag kan tipsa om och det vore ju konstigt om det ALLTID vore slut i xl eller 46 så fort det kommer in i butik. Så nej, de har inte mer än ett fåtal modeller uthängda upp i stora storlekar (om man bortser från bib då). Jag ska ringa dem och kolla nästa vecka. Och tack för berömmet 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.