En promenad på söder

Hej alla. Det har varit en underbar dag i Stockholm så jag tog mig en promenad i mina kvarter. In på gator jag inte brukar gå på. Upp till Mosebacke där jag aldrig varit trots 7 år i Stockholm varav 3 på Södermalm. Men nu så! Jag passade på att ta en massa foton under min lilla vandring.

Vill ni följa med på en promenad på Södermalm?
Jag gav mig in bland kullerstensgatorna. Klackar? I don’t think so.
Den här utsikten har jag visat förut, då var det inspelning av slutscenen av The Girl with the dragon tattoo. Nu utan fejksnö.
Jag gick bort till Mariahissen men stannade här. Jag får undersöka insidan en annan gång.
Bredvid hissen ligger det här huset som påminner om ett dockhus.
Tillbaks ut på Hornsgatan och Hornsgatspuckeln.
Utsikt från puckeln ner mot riddarfjärden.
På väg ner mot slussen går man förbi många gulliga små affärer. Som barnbutiker. Man kan nog köpa det mesta utom just barn här. Den här söta leksakshunden låg i fönstret, och den andades. De där prickarna på ryggen höjdes och sänktes som om han var riktig. Så söööt!
De har även helt bedårande barnkläder för den som behöver sådant.
Efwa Attlings ateljé med många fina smycken, som det här halsbandet.
Förutom affärer så ligger det flera gallerier på puckeln, bland annat Galleri Knall med så här färgglada tavlor.
Ett galleri hade mycket handblåst glas. Jag vet inte vad man ska ha de här till. Vobblande vaser? Ömtåliga trumpinnar? Eller så kan man bara lägga dem snyggt och njuta av färgerna.
Slussen ska byggas om, när det nu blir, och jag tycker det behövs för det ser för jävla tråkigt ut här. Jag vände och gick upp mot Götgatan istället.
Och kom på att NU ska jag banne mig gå upp till Mosebacke och ta mig en titt!
I trädgården hängde jag lite med Strindberg. Han gillade tydligen det här stället så pass mycket att Röda Rummet börjar med en beskrivning av Mosebacke.
Det lärde jag mig genom att läsa den här skylten. Sådana plaketter finns lite runtom i stan och idag tog jag mig tid att läsa flera av dem.
Utsikten härifrån över Saltsjöns inlopp är verkligen spektakulär. Så vackert. Synd dock att de byggt fula hus som skymmer en del av sikten.
På Mosebacke torg läste jag på ytterligare en plakett där det bland annat finns en bild av dessa tjusiga damer på samma plats. Bilden är från 1910. Tydligen har det varit dans, teater och fest däruppe på backen sedan 1850 talet. Det ni!
Sedan drog jag hemåt mot Mariatorget i skymning. Jag var väl ute i cirka en och en halv timme och det var verkligen en harmonisk stros helt i min egen takt.
Fontänen sprutar än och där till vänster hoppade en badsugen hund i plurret.

Sedan gick jag till Ica. The End.

Kolla mer

15 comments

 1. Vilken härlig tur du tar med oss på…jag verkligen älskar vår vackra huvudstad, tycker att den är så vacker! Alla fina byggnader, små parker, oaser överallt!
  Nu suger det ännu mer i magen, vill komma upp helst redan nu…;)
  Sist jag var uppe i Sthlm tillbringade jag den mesta tiden av dagen på Söder, jag blev förälskad, helt underbart!
  Härligt att kunna njuta av staden när allt ser ut att vara lugnt och stilla…lite avis på dig!;)
  Ha en bra dag!!
  KRAM

  1. Vad glad jag blir att ni tycker om att jag visar annat än mode. Jag förstår att du blev förälskad i söder för det ÄR speciellt här. Stämningen är inte lika stressing som i en del andra delar av stan. Och ja det var verkligen så himla skönt igår, folk strosade runt och verkade njuta av söndagen och staden.
   kram

 2. Hej Louise!

  Tack för de underbara bilderna! Jag längar så tillbaks till Söder när jag ser dem. Jag flyttade från Stockholm -98 (herregud så åren går fort! Tur att man inte åldras… ;-)) och under mina år i huvudstan bodde jag på Brännkyrkagatan och rörde mig mycket i de kvarteren som du fotade. Kul att få se lite bilder på sina gamla kvarter. 🙂

  Ha en skön måndag!

  Kram
  Ulrica

  1. Aha, ja då bodde du verkligen i mina kvarter för jag bor på en tvärgata till Brännkyrkagatan. Jag antar att det inte ändrats nämnvärt sedan du själv bodde här(och nej, klart vi inte blivit äldre det är bara alla andra som blir det) 😉 Kul att kunna visa lite nostalgi för dig.
   Ha en finfin kväll. Kram /Louise

 3. Tack för promenaden 🙂 jag som bara varit i Stockholm för att åka finlandsfärjan…blir ju sugen att ta en tripp till huvudstaden 😉
  Jättefina bilder!

  1. Christina, ja det tycker jag absolut att du ska ta dig en tripp hit. Och kolla in mer än Drottninggatan och däromkring. Något jag själv tänkt ta är en tema-promenad med guide. Man kan gå stadsvandring i Milleniumböckernas spår. I Abbas spår. Spökvandring i gamla stan och andra. Just spökpromenaden är jag sugen på.

 4. Det är ”självvattnare”! De vobbliga vaserna. Som jag har letat, vilket galleri fanns de på? Pris?
  Man fyller dem med vatten och trycker ner dem (uppochner, såklart) i blomkrukan, och vips vattnar blommorna sig själva.
  Det fanns några fågelformade självvattnare på Indiska förra säsongen, men de gick sönder i näbben – misstänker att de handblåsta har tjockare glas och därmed håller bättre. Och kostar mer än 40 kr/st.

  1. Aha, det är såna! Praktiskt och de här var så himla fina. Och jo…de lär nog kosta därefter. Jag minns inte vad den heter den där affären men den ligger på Hornsgatspuckeln.

 5. Vi bor i en vacker stad. Saknar mina promenader runtom i de olika stadsdelarna . Söders alla små fik och affärer gillar jag. Numera blir det mest bil tyvärr. En och annan kort promenad kan det bli. Fint uppe vid de gamla söderkåkarna där Ulf Lundell hade sin skrivar lya. Teater på Mosebacke och Folkoperan. Mycket finns det att se i Stockholm där jag bott i hela mitt liv.

 6. Stockholm är en snygg o mysig stad… Vart nån stans o vad är Mariahissen?!
  Hundvalpen så JÄTTEreal ut… Lite scary…

  1. Hehe, då skulle du se när den andades! Mariahissen ligger på söder vid Mariatorget. Går man längsmed Hornsgatan och har slussen i ryggen så att säga så går man upp i gränderna till höger. Däruppe ligger även Montelius väg men den otroligt vackra utsikten som jag lägger upp lite då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.