Det är minsann ohälsosamt att vara tjock!

Nu när programmet där jag medverkade och visade kläder och pratade om mode för större är sänt, ja då kommer kommentarerna. Jag har läst på Nyhetsmorgons och Tv4’s facebooksidor. Det är mestadels positiva kommentarer från vettiga människor som också tycker att det saknas mycket inom modet för större storlekar. För det tycker jag. Det känns ofta rakt, tråkigt, tantigt och formlöst. Lite omodernt liksom (men med undantag så klart, annars hade jag aldrig haft något att visa här i bloggen. Även om mycket kommer från icke-plus size). Jag pratade om ”skämshörnan” i butikerna. För det är ju ofta där de samlas, kläderna för större. De finns inte bland det övriga sortimentet utan i en liten avgränsad specialyta för sig. De flesta avskyr det här. Men det finns även de som tycker att det är jättepraktiskt och VILL ha sin egen hörna i butiken.

Jag tror inte att de här människorna förstår att det vi andra är ute efter är inte att de där få plaggen ska spridas ut i resten av affären så man får ha skattkarta och pannlampa för att hitta dem. Självklart är det så att jag (och andra) vill att det ska finnas plagg upp i storlekarna i HELA butiken. Så som Lindex ska göra nu. Dvs låta plaggen finnas för alla. De som tror att man vill att de tjockiskläderna ska finnas lite här, en klick där osv, ja de måste ha lite otur när de tänker.

Samma otur som de där som alltid alltid ska påpeka och skriva i kommentarsfält att tjocka minsann kostar samhället jättemycket pengar. För de som är storlek xl och mer har ju ingen koll själva. Då måste dessa självpåtagna samhällsupplysare göra sin plikt förstår ni.

För alla tjockisar är ohälsosamma. Det vet man ju. De är lata, lite korkade och så får alla förr eller senare sjukdomar som fettlever och diabetes. Detta måste dessa människor påpeka även om det handlar om mode.  För nej, varför ska det finnas fina kläder för tjocka när de istället borde koncentrera sig på att gå ner i vikt? För det är ohälsosamt att vara tjock! Oftast sägs detta av smala människor. Sådana med fettfobi.

Men vet ni, det är inte alla tjocka som är ohälsosamma. Chockerande, jag vet. Men det finns de som tränar och äter hälsosamt. Men som ändå inte går ner. Och som faktiskt är friskare än smala medsystrar och bröder. För ni vet det här med att vara smal innebär inte att man är så jävla frisk alla gånger. Rör man inte på sig och äter skräp fast man är smal så har man i många fall lika dåliga, eller till och med sämre värden än en tjockis. Smala får också sjukdomar som är livsstilsrelaterade. De kostar också samhället pengar. Det finns många tjocka, lata människor, absolut. Många har ingen lust att träna och ligger hellre i soffan och kollar tv-serier. Men det är precis samma sak med smala. Men en tjockis som är lat är en sämre människa. Så tycker många. Det är gräsligt, lågt och framförallt ointelligent.

 

Kolla mer

19 comments

 1. Jag är himla less på det där med att man ska stämplas som ohälsosam! När jag skulle vandra fick jag höra massvis med gånger att det kanske var bättre att jag red den jobbiga biten av vandringen eftersom jag inte skulle orka gå. Folk påpekar gärna att jag kanske skulle börja träna så skulle jag bli jättesnygg, för träna det kan jag ju inte göra med tanke på hur jag ser ut. Ät lite nyttigare! Javisst, för jag trycker i mig pizza och glass varje dag! Blir ganska skadeglad när folk faktiskt ser mig i mina tighta träningskläder och ser att jag har MUSKLER, eller när de blir knäckta över att fettot var först klar av alla med de fyra varven utfallsgång på träningen, eller när jag bjuder på mat och de inte ens vet vad alla grönsakerna jag har i är för något. Hah! Jag väger 25kg för mycket enligt BMI, 10 av dom kan jag lätt gå ner (och kommer att göra så fort mitt liv stressar ner), men jag har lägre puls än de flesta av mina smala vänner, springer 5km mycket snabbare, är uthålligare, är inte sjuk lika ofta (har behövt besöka läkare totalt sett 4 ggr i hela mitt 37 åriga liv) så screw them all! Haha.

 2. Helt rätt Louise! Människor som plockar fram sina pekpinnar och ska moralisera över andra människors liv är så tröttsamma.
  Metabolism, psykisk ohälsa, familjeproblem, gener etc. Det finns tusen och åter tusen anledningar till varför människor är som de är. Så länge vissa storlekar och kroppar inte accepteras måste vi försöka kämpa. Alla har rätt att känna sig fina utan att någon ska lägga sig i midjemått och bmi.
  Tack för att du skriver och provar kläder och finns i etern 🙂
  Kram!

  1. Haha gött att du visar dom att du kan. Det finns inget roligare än gapande munnar och: Va var du så vältränad. Klart du va! hahaha

 3. Håller helt och hållet med!
  Efter att ha varit på en middag med långväga släkt igår där detta ämne och indirekt jag diskuterades igår fick jag nog och sa en hel harang om just det! Här satt halvfeta män med bukfetma som inte rör sig det minsta, eller vad sägs om att ta åkgräsklipparen till brevlådan (??!) blandat med anorektiska fastern och ingen av dem äter det minsta rätt, eller motionerar eller håller tillbaka på det kära boxvinet eller whiskypinnen. Men mig och alla andra större ska de hoppa på.. Blev himla less. Just nu blir jag behandlad med cellgifter och då vill dem
  Inte ens från sjukhushållet att man går ner. Jag rör mig, äter grönsaker, skippar det mesta sockret förutom i näringsdryckerna och trots det lurar dem än till försvar. Jag är medveten om att jag inte beskrivit dem speciellt charmigt nu, men i normala fall så har jag ingen åsikt om hur någon annan lever eller ser ut men just när folk anser sig vilja ”lära mig” om ”samhället och dess kostnader för såna som mig” då tappar dem min respekt!
  Jag har inte läst några kommentarer på sidorna för jag känner mig just nu för aggressiv. Men på inget sätt ska sådant accepteras. Skulle ”man” uttrycka sig likadant om någon annan ”grupp” i samhället skulle det inte accepteras!
  Är dock väldigt tacksam och tycker du var oerhört duktig i morse och MODIG! Väldigt imponerad och glad att du orkar kampa mot idiotin! Tack!!

 4. Dessa puckon som inte vet vad de talar om..bry dig inte om dem!.jag har gått fr stl slank 38 till 48, pga av sjukdom och kortison dagligen.Om jag avstod fr kortisonet skulle jag rasa i vikt..och förmodligen dö( el bli orörlig leva med hemska plågor)
  Att gå fr slank till xl har fått mig förstå vilken brist det är på snygga störreplagg.Det var väldigt enkelt att hitta snygga kläder när jag var en 38 och nu nästan
  omöjligt när jag är större.
  Det ska finnas snygga plagg för
  alla stl..så enkelt är det.Och plagg i större stl kan väl hänga m de andra stl..vem kom ens på iden m att de ska hänga i ett hörn för sig längst in el påbannat våningsplan? Jättekonstigt egentligen!

 5. Precis, och låååångt ifrån alla överviktiga blir sjuka, precis som att låååångt ifrån alla smala klarar sig från sjukdomar.

  1. Ja det är ju så. Jag blir så trött på det där med att direkt bli utmålad som en ohälsosam människa. Jag är inte så där himla hälsosam, det kan medges. Men inte mindre än många andra, och mer än en del dessutom.

 6. Försöker inte vara elak nu utan mest så undrar jag. Tyvärr hur samhället är utformat så brukar folk bli arga när jag frågar.
  Men, enligt studier så är det ju så att ens gener har lite med hur överviktig man är med att göra. Men bara lite. Ofta är ju barn överviktiga om deras föräldrar är överviktiga p.g.a. kosten. Och när överviktiga vill gå ner i vikt är kosten en väldigt stor del av viktminskningen (vilket jag själv har märkt). Så då är det väl inte helt fel att säga att, åtminstone, en del av övervikten beror på en för slapp kost? Inte så att man trycker i sig onyttigheter men kanske inte tänker överdrivet mycket på vad och hur mycket man äter.
  Sen det att övervikten måste ju kommit någonstans ifrån? Man föds ju inte med fetma. Det kommer ju med tiden. Visst att några kan skylla på kraftig benstomme, men benstommen ger ju kurvor och inte överflödigt fett.
  Visst kan överviktiga träna och orka mycket men kanske ändå får i sig mer kalorier än vad de gör av med? För när det kommer till kritan är det kalorierna som spelar roll OCH hur man får i sig dessa kalorier. Men får man i sig mer energi än vad man gör av med är det ju självklart att man går upp i vikt då allas kroppar är utrustade så. Vissa går säkert lättare upp i vikt än andra beroende på sammansättningen i kroppen. Men att säga att övervikt inte hänger ihop med träning och kost känns ju barnsligt? Om man t.ex. tittar på program som biggest loser ser man ju en tydlig trend att ju bättre deltagarna håller en bra kost och tränar regelbundet (nog för att de tränar för mycket varje dag, men det är ju ett program) att de förlorar vikt.
  Hur skulle man annars gå ner i vikt?
  Och visst kan vi smala också få diabetes och andra hemska sjukdomar, självklart, men det är mycket vanligare bland överviktiga och det finns ett samband.
  Så att säga att det är ohälsosamt att vara överviktig är inte så långt från sanningen som många verkar tro. Själv förstår jag inte hur man kan bli såpass stor som vissa är då jag själv mår dåligt av att äta för mycket socker och mat.
  Tycker däremot inte det är rätt att bara göra fula kläder/gömma kläder i stor storlek då vi alla är precis lika fina utanpå! Men man måste komma ihåg att insidan också räknas.
  Hoppas jag fick fram mina tankar utan att låta för elak! Gillar din blogg i övrigt och läser den varje dag! Jag tycker du är sjukt vacker och om din hälsa för övrigt är bra så fortsätt rocka din snygga kropp!

  1. Hej Sandra. Jag förstår nog hur du menar. Men det där du skriver att det är barnsligt att säga att övervikt inte hänger ihop med kost och träning, det har jag väl inte sagt? Det är klart att det hänger ihop. Vill man gå ner i vikt är det a och o. Men man kan ha gått upp av olika anledningar. Min egen övervikt startade med kortison. Många tror dessutom att tjockisar äter asmycket onyttigheter hela tiden. Däremot handlar det om att äta regelbundet och nyttig mat. Att äta fel behöver inte vara att man smäller i sig tonvis med socker och megaportioner mat. För min del är jag dålig på att äta regelbundet.

   Och ja, en del är tjocka pga sjukdomar som problem med sköldkörtel och annat. Men visst att skylla på benstomme låter konstigt för SÅ mycket gör den ju inte. Men att folk hela tiden påpekar hur ohälsosamma tjockisar är retar mig väldigt mycket. Låt dem vara det då. Lika mycket som man låter smala vara ohälsosamma. Man är högst medveten om detta själv. Vad gör det för nytta att hela tiden håna och påpeka detta? Tror man att man kommer med nyheter? Att den man hånar nu minsann kommer ta sig i kragen och skärpa sig? Eller säger man det bara för att själv verka lite bättre? Så som många gör i olika kommentarsfält.

   Jag förstår som sagt var din kommentar kommer ifrån. Jag har själv inga sjukdomar som hänger ihop med övervikt. Dock har jag ont i ett knä ibland pga överrörliga leder och även ryggont. Så jag vill träna för att få mer muskler och mindre slitningar på lederna. För det sliter på lederna att vara överviktig. Det är fakta. Och jag vill inte slita ut mina i onödan. Tack för att du läser och för komplimangerna.

 7. Det finns många sjukdomar som gör att du får minskad förbränning. Googla sköldkörtelproblem. Väldigt vanligt bland just kvinnor.
  Jag förstår att föregående kommentar ej vill vara elak men det är nog ingen här som säger att mat, motion och hälsa inte hänger ihop. Läs om tjejen som springer snabbare än de smalare och har bra kondition. Varför är det hennes fel att hon har fett utan på musklerna?
  På samma vis som det inte är någons fel att man inte kan lägg på sig vikt. De lider också.

 8. Det finns en sjukdom som är näst intill okänd i Sverige. Trots att den upptäcktes för 70 år sedan och studier tyder på att var 10:e vuxen kvinna är drabbad!!!!

  Det är en sjukdom som nästan uteslutande drabbar kvinnor och den bryter ut och förvärras av kraftiga hormonomställningar; typ pubertet, graviditet och klimaktieriet. Sjukdomen gör att lymfsystemet fungerar dåligt vilket gör att vätska samlas, oftast i benen men även armarna kan drabbas. Vätskan ”ombildas” efter ett tag till en fettlikande vävnad. Varken vätskan eller fettvävnaden som uppstår kan bantas eller tränas bort.

  Många med lipödem har alltså en oproportionerligt stor underkropp, inte för att de äter dåligt utan för att det ligger en massa vätska i vävnaderna. Ofta har de ont under huden och får oförklarliga blåmärken.

  Så övervikt beror inte alltid på överätning, utan beror i många fall på sjukdomen lipödem. Själv är jag pytteliten på överkroppen, men har ungefär 25 kilo sjuklig vävnad och vätska i mina ben och armar. Tungt att dra på kan jag meddela. Lipödem ger dessutom dåligt immunförsvar så bihåleinflammationer och långdragna förkylningar hör till vardagen. Tränar gör jag, men mycket träning är kontraproduktivt om man har lipödem, eftersom det pressar ut ännumer vätska i vävnaderna.

  Min mormor hade även hon lipödem (det är ärfligt) och hon hade trots sin sjukdom, utmärkta värden och dog 96 år gammal. Så lipödem är trots sin likhet med fetma inte kopplad till varken hjärtproblem, diabetes eller andra hälsoproblem som övervikt kopplad till överätning är.

  1. Jag har en kroppstyp som väldigt lätt lägger på sig just muskler, men även fett. Jag har varit både ”normal” och mycket större än jag är just nu. Men min kropp strävar verkligen efter att ligga kring 70kg på mina 160cm, ibland mer när jag har mer muskler.
   Kroppssammansättning är ju så himla olika, det var någon tjejtidning som radade upp folk som vägde lika mycket och var lika långa och det var ganska häftigt att se hur mycket det kunde skilja i storlek på dem!
   Folk går upp av så himla många orsaker också. Jag har gått på ett bra kostschema och tränat oerhört mycket nu, ändå har jag gått upp 8kg på 2 månader! Varför? Jo, för min kropp är extremt stresskänslig och reagerar med att gå upp i vikt, så jag har fått inse att det här kanske inte är den mest lämpade tidpunkten i livet att köra på och hoppas på resultat.
   Man kan inte alltid skylla på lathet eller kost. Det finns så många olika faktorer för varför vissa är tjocka och har svårare att gå ner. Och man kan ju bara titta på Biggest Loser som någon nämnde, ja de går ner men folk som väger lika mycket och verkar träna och äta ungefär lika går ändå ner olika, varför? Kroppssammansättning, stress, sömn, medicinering osv osv..
   Ja, den här kommentaren kan ju lätt skakas av med ett ”Jaha, hon kände sig träffad” och det kanske jag gjorde, men jag har många års erfarenhet av viktpendlande både hos mig och andra och många timmars läsning i ämnet.
   Men nu droppar jag det.

 9. Kan vi inte bara få vara dem vi är som vi är? Det viktigaste är väl vem och hur man är och inte vilken vikt man har 🙂

 10. Och sen har vi gruppen människor som pga sjukdom och medicinering går/gått upp i vikt… En 12-årig kortisonbehandling i hög dos gör sitt, jag vet av egen erfarenhet. Men vad har jag att välja på: få kortison och vara relativt rörlig men överviktig eller inte få kortison och vara mer orörlig men förvisso smalare? Valet är lätt: jag tar mina mediciner, sträcker på mig och är stolt över att jag kan fungera som människa istället för att ligga orörlig i en sjukhussäng! 🙂

 11. Du är så himla underbar, tack för att du är du och vågar stå upp!
  Man får sådan positiv energi av att läsa dina inlägg 🙂 Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.